Elindulnál, de nem tudod hogy? Nincs kedved ötezer helyről infórmálódni? Itt a helyed!

  A tapasztalataim kikezdhetetlenek. Voltam fent, lent és mindenhol. Elkövettem hibákat, amiket nem kell\kellene mindenkinek elkövetni. Megpróbalom leírni nektek, hogyan induljatok el, mi is kell ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a kezdet és természetesen a folytatás is. Tartsatok velem! 

  Kezdjük a legelején


 

  Légy határozott. Elég ennyi, hogy: Nem bírom tovább! Nem érdekelnek a kifogások és hogy ki mit gondol.. ÉN elindulok!

  Ez most kiborít pár embert, akik már írják is a kommentet, hogy: Persze, könnyű azt mondani! De mi lesz ezzel, azzal, családdal, Rózsi nénivel, az aranyhalammal, a házzal stb. Ha magatokra ismertetek, akkor ez a hely nem nektek szól! Sziasztok! 

  Szóval, ha megvan az elhatározás, akkor a következő lépés, ami nagyon megkönnyíti a kijutást az az, hogy szerezz egy ismerőst. 100%, hogy van egy ismerősöd, akinek van egy "olyan" ismerőse, aki már kint van, de ha véletlenül nincs ilyen, akkor a következő helyeken keress:

  -  Fórumok 

  -  Facebook csoportok

  A másodikat tudom ajánlani, de vigyázat! Bunkó áradat várható! Igen, sajnos kishazánkból érkezett, magát már-már "újgazdagnak" és zseninek tekintő élőlényekkel találkozhatsz, akik csak beugatni tudnak és okoskodni, de ne aggódj, vannak még emberek is, akik önzetlenül megpróbálnak neked segíteni, ha másért nem is, de a jobb társaság reményében mindenképp.

  Miért fontos az ismerős?

  Mert ahhoz, hogy dolgozz, bejelentett lakcím kell, viszont hogy lakásod legyen, bejelentett munkahely. Ez bizony egy 22-es.. Általában egy ismerős jelenti a megoldást, akinél el tudsz lenni addig, amig el nem intézed a "papírmunkát" és el nem kezdesz dolgozni. Minden más opcióhoz igazából csak pénz vagy elég pénz kell..

  Hogy mennyi az annyi?

  Nem fogok ámítani senkit. Én, a mai eszemmel és tapasztalatommal azt mondanám, hogy 1500 euroval el lehet indulni bátran.

  Milyen költségek merülnek fel induláskor?

  Kiút: kb 70 – 150 euro, mert nem mindegy, hogy Passauba vagy Hamburgba készülsz. Úgynevezett háztól – házig taxival, oszkárral, flixbusszal elég pontosan oda tudsz érkezni, ahova szeretnél. Ezek nem a kényelemről szólnak, viszont viszonylag olcsók.

  Lakás: Egy szoba 100 – 300 euróig mehet rezsivel, attól függ.. Munkásszálló kb. 400/hó, lakást (normális lakást) 1 szobával, 350 – 450 + rezsi + kauciótól lehet találni.

  Kaja: heti 40-60 euróból egy átlag ember el van. Kérdés, Te átlag vagy-e? :D

  Egyéb: kell egy itteni telefonszám, elmenni A-ból B-be... Inkább a szívességek kérésének terhét kell elviselni, de ne adjátok fel! :)

  Amúgy el lehet kevesebbel is indulni. Én pénz nélkül jöttem ki anno, de volt szállásom, és aki tudott segíteni munkát keresni és addig, amíg nem volt, "hitelbe" lakhattam. Két és fél hónapot ültem és vártam, de sikerült kb 800 euro mínusz után elkezdeni dolgozni és még két hónap múlva elköltözni. Szóval itt nincs lehetetlen és szerintem egy komoly elhatározás\kitartás többet ér minden pénznél.. Kifizetődik? IGEN!

  Aki pedig nem kényszerpályáról indul, van pénze, hipp-hopp megtalálhatja a jövőjét megalapozó támpontot egy lakás formájában, de:

 Milyen alternatív megoldások vannak?


  Munkásszálló: Tökéletes azoknak, akik egyedül indulnak, bírják a kis helyeket. Ki lehet fogni jobbakat, de a legtöbb bevándorlókkal van tele. Nem mindig jó a "hangulat" és elég nehéz elviselni 100 féle népség, 100 féle szokását. De a semminél jobb.

  Munkaadó: Nagyon sok helyen van "B" terve a munkaadóknak és mivel ők valószínű ismerősök a környéken, ezért ha nem saját ingatlanjában, de valahol segítenek találni egy helyet, ahol el tudsz lenni pár hónapot, addig amíg meg nem erősödsz annyira, hogy ki tudj venni egy lakást saját magad. Ilyeneket főleg vendéglátósok fognak találni, vagy akik a mezőgazdaságban esetleg húsiparban szeretnének elhelyezkedni.

  Találj olyan helyet ahol, szállást adnak munkáért cserébe: Rengeteg oldal van fent a neten, ami speciáliasan ezekre van ráállva. Családok, idős egyedülállók vagy éppen párok is keresnek "segítséget" általában kerti és\vagy házvezetési feladatok elvégzésére, ahol ezekért ha pénzt nem is mindenhol, de szállást és ételt biztosítnak.

  Mi van még: couchsurfing, airbnb és még sok más booking oldal van, ahol olcsón találhattok szállást.

 Remélem kezdésnek ez elég! :)

  A következő részben jönnek a munkalehetőségek, fizetések és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok. Le ne maradjatok! :)


 

  Bonsens