Amíg ki nem lábalunk a jelenlegi heylzetből, addig mindenféleképpen hasznos, ha extra figyelmet szentelünk az immunrendszerünk épségének. Íme a 10 legjobb tipp tőlem, az immunrendszeretek megerősítéséhez!

  Folyadék bevitel

  Ezerszer hallottuk már, de mégse iszik senki többet. Úgyhogy elmondom ezeregyedjére. Igyatok több vizet! Napi 2,5 – 3 litert minimum. Mert ha nem isztok, akkor sűrűbb a véretek, ha sűrűbb a véretek, akkor lassabban fogja szállítani azokat az anyagokat, amikre a testünknek szüksége van és ez minden, csak NEM optimális! Mit szokott mondani az orvos, mindegy hogy milyen problémával megyünk hozzá?! Igyon sok folyadékot, teát, vizet... Nem azért mondja, mert hülye és nem tudja, hogy undorodunk, ha sokat iszunk, hanem mert KELL! Lépjünk túl ezen a gyerekes hozzáálláson, hogy nem viszünk be elég folyadékot, ha kell akkor vannak ehhez app-ok, amikbe bevihetjük mennyit iszunk, így szem előtt tarthatjuk, hogy mennyit kell még! Igyatok!!

  Alvás

  A megfelelő mennyiségű és MINŐSÉGŰ alvás borzasztóan fontos. Így tud regenerálódni a testünk, így töltődünk fel. Ha nem alszunk eleget, vagy elég jól, az hosszútávon pszichikai és fizikai problémákhoz is vezet. Próbáljuk mellőzni az koffein tartalmú italok FELESLEGES használatát. Igen, felesleges. Ne divatból kávézzünk, vagy iszogassunk energiaitalt, hanem ahhoz, hogy a "rosszabb", enerváltabb napokon átsegítsenek minket. Hat után meg végképp felejtsük el, mert a kávé felezési ideje kb 4 óra. Szóval, ha hatkor megiszunk egy erős kávét (150mg koffeinnel), akkor tízkor még mindig bennünk lesz 75mg majd újabb 4 óra múlva még 37,5mg és így tovább.. Ehhez szorosan fűződik a következő:

  Mozgás

  Mindenki emelje meg a kis fenekét és fárassza le magát. Nem kell ugrabugrálni, elég elmenni naponta egy-egy nagyobb sétára. Legyen meg a 15-20.000 lépés. Lehet, hogy ez soknak hangzik de, kétszer 45 perc sétával lazán megvan. Ha pedig nem ülőmunkát végeztünk vagy sportoltunk, de akadályoztatva vagyunk, ennek tudatában tudunk növelni a távon, vagy kicsit növelni az intenzitáson, netalántán befigyelhet egy kis kocogás is. Akik pedig edzésben voltak, maradjanak is edzésben. A napi rutin részeként tessék az edzést visszaépíteni, mintha iskolába lennénk.. 10:00-től, 10:45-ig edzés. Ha így csináljuk, kisebb valószínűséggel fogjuk ezt elhagyni! ;)

  Jót tesz a keringésünknek, izmainknak, kedvünknek és motiválhatjuk a környezetünkben élőket is!

  Kerüljük a zsíros ételeket

  Hajlamosak vagyunk adni a  ..-nak egy pofont azzal, hogy nem hogy meg sem mozdulunk, de még hozzá, ilyenkor kerülnek be az étrendünkbe olyan, nehezen emészhető, zsíros fogások, amivel szinte sokkoljuk és feleslegesen leterheljük a testünket. Nagyon sokat tudunk segíteni magunkon, ha könnyű fogásokkal, rostban gazdag, alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk gyakrabban (4-5ször), mint napi háromszor disznótorost. Ezzel segítjük emésztésünket és hozzájárulunk az immunrendszer makulátlan működéséhez.

  Zöldségek, gyümölcsök

  Az előző folytatásaként meg kell említeni, a zöldségeket és a gyümölcsöket. Amennyibeb nem szedünk semmilyen vitamint illetve táplálékkiegészítőt, akkor tiszteljük meg legalább velük a szervezetünket. Napi 3-500g vegyes zöldség (ami nem sok) és 1db alma, narancs vagy egy kis tál eper, málna nagyban hozzá tud járulni napi vitamin-ellátottságunkhoz, az antioxidáns szintünk megnöveléséhez, ami egyenes út az egészséges életmőd felé. Külön kiemelném..:

  Fokhagyma

  Jótékony a szív- és érrendszerre, a kéntartalmú összetevői csökkentik a májban a koleszterinszintézist, 6-11%-kal. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő. Segíti az érfal megerősödését, és csökkenti a vérlemezkék összetapadási hajlamát, ami szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet. Fogyaszását kizárólag zúzva és szeletelve (nyersen vagy alacsony hőhatással) ajánlom vagy olyan készítményekben, amik nem voltak hőkezelve.

  Zúzva, friss bazsalikommal és olivaolajjal szuperfinom pesztót csinálhatunk belőle, a tésztaétel imádók nagy örömére. :)

  A következőkhöz nem írok kisregényt, viszont aki teheti szerezze be őket, mert ha nem is létfontosságúak, de az immunrendszerünk "teljességéhez" nagyon nagyban hozzájárunak:

  Sörélesztő

  Hölgyeknek különösen ajánlott. Haj-, bőr- és körömápoló, tele B-vitaminnal, sok fehérjével és még vérszegénység ellen is javallott!

  Cink

  Az un. T-sejtek (T-limfociták) aktivitását segíti, ami az immunválaszok irányításával, szabályozásával áll összefüggésben és a rákos illetve megbetegedett sejtek elpusztításával. Segíti a memóriát, a sebgyógyulást, csökkenti az időskori megbetegedések kockázatát, lassítja a látásromlást, növeli a férfiak nemzőképességét.

  Figyelem! Vegetáriánus és vegán étrendet követőknek mindenképpen ajánlott a cink étrendkiegészítőként való bevitele, mert a legtöbb cinkhez húsokból jutunk hozzá!

  Homoktövis

  Brutális C-vitamin forrás, segít a szemnek egészségének, az emésztésnek és a vérkeringésnek. Tele van antioxidánssal és tökéletes választás cukorbetegeknek.

  Figyelem! Aki vérnyomásproblémákkal küzd előtte kérdezze ki a kezelőorvosa véleményét és műtétek előtt sem ajánlott, vérzékenységet okozhat.

  Gyömbér

  Segít megakadályozni a toxinok felgyülemlését a szervezetben, tisztítja a nyirokrendszert. Gyulladáscsökkentő és antimikrobális hatású, tehát véd a fertőző betegségekkel szemben!

  Próbáltam úgy összeválogani ezt a 10 dolgot, hogy 100%-hoz legközelebb legyen a lefedettsége a testünknek, mindenféle betegséggel szemben.                 Remélem tudtam újat mondani és hasznos volt!

  Megkérek mindenkit, aki ide eljutott, hogy fussa a listát még egyszer végig és ha kell jegyezze fel, hogy mikre és miért kell figyelni, mert az a tapasztalatom, hogy nagyon gyorsan és felszínesen továbblépünk ezeken az igen fontos dolgokon. Köszönöm! :)

  Bonsens