Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tökéletes étrend - Jó és rossz fehérjék

Ahogyan ígértem, megpróbálunk végigmenni a fogyásunkhoz közvetlenül hozzájáruló makrók tulajdonságain és azok minőségbeli különbségein. Ez undorítóan "száraznak" hangzik, DE nem lesz az! Rengeteg fontos és hasznos információval jöttem, ami megkönnyíti a közel tökéletes étrend kialakítását! Szóval tessék elolvasni! :D

  Mielőtt elkezdjük...

  Aki komolyan gondolja és részről részre halad velünk, annak ezek az infók létfontosságak lehetnek, szóval vagy mentsétek le a cikket, vagy jegyzeteljetek, hogy ne kelljen folyton visszakeresgetni.. Vágjunk is bele!

  A fehérje

  Azt gondolná az ember, hogy a fehérje az fehérje... De óriási különbségek vannak közöttük. Vegyük élből a két legnagyobb csoportot: Növényi és Állati fehérjéket. A kettő között a legnagyobb különbség, hogy a növényi fehérje aminósavbázisa nem teljes, ami azért fontos mert csak teljes aminósavbázissal tudunk izmot építeni.

  Hogyan képzeljük ezt el?

  Vegyük az egyik legjobb növényi fehérjeforrást a borsót. Tegyük fel vega vagy, vagy vegán és nem eszel húst, vagy csak simán felakarod "turbózni" a diétádat és irdatlan mennyiségű borsót teszel bele. Ettől így konkrétan nem leszel izmos, hiába nyomod a borsót borsóval, mert hiányzik belőle pár aminósav, amik legfontosságúak.

  Ha még mindig nem érthető itt egy másik példa, hogy 100%-ig mindenki értse:

  Feltételezzük hogy csak Hawaii pizzával lehet izmot építeni. De, ahhoz hogy ez teljesüljön, MINDENNEK rajta kell lenni, ami normális esetben rajta szokott. Viszont ha mondjuk hiányzik az ananász és csak egy sima sonkás pizzát eszünk, nem fog történni semmi, max jóllakunk. Értitek?

  Tehát a borsó önmagában nem elég. A különböző zöldségek kombinációja fogja kiadni a megefelő aminősavbázist, az izomépítéshez. Abba most nem mennék bele, hogy milyen kombinációk ezek, meg jövőhét végéig olvansátok és még sehol sem járunk.. Akit ez érint, az nyugodtan olvasson utána, egy csomó jó infó van fent a neten ezzel kapcsolatban.

  Miélőtt rátérnénk az állati fehérjékre meg kell említenem a szójafehérjét, ami óriási vita tárgya a férfiak körében, mivel több kutatás kimutatta, hogy a szójafehérje megdobja az ösztrogén termélést (női nemi hormon), ami alapjaiban gátolja a tesztoszteron termelődését (férfi nemi hormon) és ezzel az izomépítés mérlegét a kuka felé irányítja. Ez lehet szója elleni propaganda, vagy lehet igaz. Mindenesetre nem árt róla tudni és tovább informálódni, ha valaki mindenképp szójával vagy szójafehérjével akarja az étrendjét kiegészíteni.

  Az állati fehérje

  Mielőtt mindenki hátradőlve várná, hogy milyen űberszuper az összes állati fehérje... Hát nem az! Ma már semmi sem az, aminek látszik és erre figyelni kell, ha valaki egészségesen akar táplálkozni.

  Mi lehet a baj vele?

  A minősége. Húskonzervek, felvágottak, előre panírozott húsok, mint a legtöbb "csirkemell" nuggets, olcsó kolbászok, virslik stb. Kuka. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb húsmócsingból gyúrt termékben található fehérje hulladék minőségű, hiába van ráírva, hogy 100g-ban 19g fehérje van. Messziről kerüljük a feldolgozott élelmiszerek ezen csoportját, mert erre mindent lehet, csak alapozni nem. Márpedig a fehérje az, amire alapozni tudjuk a diétánkat.

  Kivételek: Magas hústartalmú termékek, házi húskészítmények (ahol tudjuk, Pista bácsi mit rakott bele). Összességében ne várjuk egy 500Ft/kg-os párizsitól azt, amit egy 85% húsból készült házi mangalica kolbász tud... Remélem ezt nem kell magyarázni. :)

  Nézzük a húsokat..

  Ezek közül egyből ki is emelnék egyet, ami nem hús, hanem annál jobb. A tojás. Igen, a tojás jobb a húsnál, mivel kb. 90%-ban tudjuk hasznosítani a benne lévő fehérjét, a "normális" húsok 40-50%-hoz képest. Emellett jó koleszterinek vannak benne, amik erősítik az érrendszert és a szívet is. Szóval a tojás jó.

  A normálisak közül kiemelném a halakat, szuper fehérjeforrások, jó zsírokkal teli, könnyen emészthetőek, így vacsorára külön ajánlani tudom. A lazacot és a tonhalat kiemelném, amik hihetetlen jó hatással vannak a szervezetre és a diétánkra is. Hátránya, hogy nem pont az olcsóságok közé tartoznak, de ha valaki hetente egy-két alkalommal becsempészi az étrendjébe, annak a teste meg fogja ezt hálálni.

  Ki sem maradhat a sorból a csirke. Minden edzőtermi szökevény étrendjének szent összetevője. Viszonylag olcsó és megszámlálhatatlan féle képpen el lehet készíteni. Általában a mellet ajánlják, de nálam a felsőcomb (bőr nélkül) a nyerő. Százszor szaftosabb, mint a mell és nem sokban térnek el kalóriában,  és abszolut megéri a teljesebb ízhatásért. Ha lehet válasszátok a csontos verziót és otthon filézzétek ki, a csontból pedig nagyon király húslevest vagy hús alaplevet lehet csinálni.

  A marhahúst rengetegen támadták az elmúlt időben, mióta "divat" lett vegetáriánusnak ill. vegánnak lenni, pedig az egyik legkoplettebb fehérjeforrás. Aki már próbálta a heti húsbevitélét szinte csak marhából fedezni, az tudja milyen tisztán érezhető energiát lehet nyerni belőle. Tényleg hihetetlen. Viszont nem mindenkinek bírja az emésztése a marhát, erre tessék odafigyelni, nem észnélkül bevásárolni belőle, bár természetesen ugyanaz a baja, mint a halnak, hogy relatív drága..

  A sertés maradt a végére, nem azért mert rosszabb lenne, mint a többi, de a diéták többségében nem sok szerephez jut. Egyszerűen szerintem azért, mert aki sertést akar enni, annak nem a sertésszűz, hanem az oldalas, tarja és a csülök jut eszébe, de ez így is van rendjén. Nem kell félni ezektől sem, viszont a brutális zsírtartalmuk miatt kiemelt figyelemmel építsük be az étrendünkbe, ha nem bírjuk nélküle! Az oldalasnak kb. 277kcal 100g-ja, a sertésszűznek pedig 120kcal.. Csak óvatosan!

  Tejtermékek:

  A tej majd évszázados hatalmát szintén megtörte az idő és a tudósok is. Ma már nem "menő" a tejfogyasztás, az egyre elterjedtebb laktóz intolerancia és az olyan kísérletek miatt sem, ahol bizonyították, hogy a tej egy bevonatot képez a gyomorban, ami lassítja a felszívódást ezáltal egy "rothasztóládát" hozva a gyomrunkból létre.. Vannak, akik e mellett és, akik ellene beszélnek, szerintem mindenki döntse el magának, hogy fogyasztja vagy sem. Egy pohártól valószínű nem halunk meg.

  Ami viszont vitathatatlan, hogy a tejtermékek hasznos részét képezik a diétának. Kiemelném egyből a túrót, cottage cheese-t és a natúr joghurtot, amiket szerintem mindenki nyugodtan beépíthet az étrendjébe, amennyiben nincs laktóz problémája. Estére tökéletes választás mind, mert a bennük található kazein lassan bomlik le, és egész éjszaka ellát minket értékes fehérjékkel. A sajtok már egy kicsit neccesebbek, a sok fehérje mellett általában 40-50% zsírt is tartalmaznak, ezzel is vigyázzunk. Tejföl és kefír opcionálisan beépíthető, de csak ha nem tudjuk "elviselni" a töltött káposztát natúr joghurttal.. Én sem tudom és főzni is jobban szeretek tejföllel, mint joghurttal.. A zsírtartalommal játszatunk itt is, ha többet akarunk enni belőle, akkor érdemes a csökkentet zsírtartalmú termékek felé kacsintani.

  És zárásképpen..

  A fehérjeporok. Direkt hagytam a végére, mert ez csak értendkiegészítő és kérek mindenkit, hogy annak is használja. Nem megoldás minden étkezés helyett inni egy fehérjeshake-et, hiába szívódik fel jobban, mint a hús és hiába van benne tízszer több tápanyag, a húst magát soha nem fogja helyettesíteni. Akkor ajánlanám, amikor nem sikerült bevinni a napi fehérjénket, esetleg edzés után fogyasztva lehetnek jótékony hatásai, de ennyi. Nem arra lettünk kitalálva, hogy finomított, emésztést segítő összetevőkkel vegyített fehérjével töltsük fel magunkat. Ezt mindenképp tartsuk észben.

  A szénhdrátok..

  Csak viccelek! Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden eszmbe jut a fehérjékről, úgyhogy itt a vége, fuss el véle. Legközelebb tehát a szénhidrátokkal folytatjuk.

  Addig is várunk mindenkit szeretettel a növekvő Facebook csoportunkban és az Instagramon is!

  Bonsens

 

0 Tovább

A kalóriaszámolás rejtelmei

  Kalóriát számolgatni könnyű. Bepötyögjük a telefonunkba, hogy miket eszünk és az összeszámolja nekünk, hány kalóriát ettünk meg. Amennyiben CSAK a fogyás a célunk, akkor akár azt is mondhatom, hogy végeztünk. De mi van akkor, ha szeretnél egészséges is lenni? Tudunk-e úgy egészségesen enni, hogy mondjuuuuk.. nem mondunk le a kedvenc kajáínkról..? Igen!

  A "Szent Háromság" fogalmával már megismerkedhettetek az előző részben és azt is megbeszéltük, hogyan tudjátok kiszámolni, hogy nektek hány kalóriára van szükségetek naponta. Most pedig kivesézzük, hogyan és mire kell figyelni, amikor étrendet készítünk és milyen arányokban kell felosztanunk a napi kalóriabevitünkben a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.

  Első körben szerintem a legjobb, ha tisztában leszünk a saját szokásainkkal, mert ennek megfigyelése után tudunk kiindulni és rájönni mit is csinálunk rosszul. Szóval, ha most kezdeném, akkor az első hetet beáldoznám arra, hogy megfigyeljem miket és mennyit eszek. Most valószínű kigubbadt pár embernek a szeme! :D Kíváncsi vagyok, ki meri végigcsinálni a hetet! A tippem szerint, aki még sosem mérte le mennyit eszik, azt valószínű sokkolni fogja.

  De!

  Ne ijedjetek meg, ha brutális számok jönnek ki, nyugodtan nassoljatok és egyetek teljesen "normálisan", hogy tudjátok mivel álltok szemben és ha megvan az egy hét, akkor átlagoljátok ki, hogy mennyi kalóriát ettetek meg naponta és nézzétek meg ehhez képest mit számoltatok ki magatoknak a táblázat segítségével. (Ne felejtsétek el bevinni az üdítőket, gyümölcsleveket sem, mert azok többszáz kalóriával járulnak hozzá a napi bevitelhez!!) Amennyiben nagy az eltérés a két adat között, meg is van a ludas.. Ha viszont a kalóriák nem eget rengetően térnek el, akkor máshol lehet a kutya elásva.

  Az kalóriaszámoló applikáció általában ad egy átlagos felosztást a makronutriensek (kesőbbiekben makrók, ezek a fehérje, szénhidrát, zsír – a szerk.) között és ehhez képest kell megfigyelnünk, hogy mi miből, mennyit eszünk.

  Általában az emberek szénhidrátbevitele rendben van, majd a fehérje jön, ami kevesebb, mint az ajánlott és a zsír az, ami brutálisan sok. Hogy miért? Ezért... 

  Nálam is ez volt a probléma. Amikor először kiszámoltam mennyit eszek és hogyan oszlanak el a makrók, úgy hogy meggyőződésem volt, hogy ultraegészségesen eszek, kiderült, hogy a szénhidrát pont jó, a fehérje is, viszont a ZSÍR!! Az majdnem a háromszorosa volt az ajánlottnak, amit már igazából újraértékeltem, mert ez sem a világ vége, mivel a lényeg a fehérjebevitelben van. Viszont jó volt látni, hogy saját kútfőből, "érzésre" miket eszek és tanulságos volt.

  Amit mindenek előtt jó tudni, hogy: 1g fehérje - 4kcal

                                                          1g szénhidrát - 4kcal

                                                          1g zsír - 9kcal

  Az egészséges étrend fehérjeközpontú. Jelen esetben nem számít, hogy állati vagy növényi fehérjékről beszélünk, mivel fehérjében lévő aminósavak segítenek megtartani az izomszöveteinket és építeni azokat. Nem, nem létfontosságú, hogy óriási izomzatunk legyen, viszont azt érdemes tudni, hogy minél több izmunk van, annál többet ehetünk, mert annál több energiára van szükségünk és minél több izmunk van, annál könnyebben égetjük el a felesleges zsírt is a kis testünkről.

  A mai tudomány állása szerint 1,62g/tkg (testtömeg-kilogramm) az a mennyiség, ami mellett már izmot is tudunk építni. Ez azt jelenti, hogy egy 70kg-os ember napi fehérjebevitele:

  70 x 1,62 = 113,4g fehérje

  Az mennyi??

  Egy étkezésre általában 150 – 250g húst eszünk meg és ha nem zsíros húsokat veszünk figyelembe, akkor átlagban 20g fehérjével számolhatunk 100g húsban. Tehát ha 200g húst eszünk, akkor megközelítőleg 40g fehérjét viszünk be, ami első ránézésre félelmetes lehet, mert "Ki a fene eszik meg legkevesebb fél kiló húst egy nap??". De itt nem számoltunk csak egyetlen étkezés egyetlen összetevőjével. Ha hozzáadjuk mondjuk a köretet, tejfölt, sajtot..stb, akkor máris láthatjuk, hogy egyáltalán nem kell megfeszülni, hogy a nap végére meglegyen.

  Vegetáriánusoknak és vegánoknak már lehet jobban oda kell figyelniük, ha étrendkiegészítő (pl. vegán fehérjepor) nélkül akarják bevinni a napi fehérjét, de annyira ezzel nem vagyok képben, mert nem próbáltam még egyiket se. Ha valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, akkor nyugodtan írjon egy e-mail a bonsensofficial@gmail.com -ra és belevágom a gondolatait a soron következő egyik cikkbe! :)

  Szóval meglennénk a fehérjével és jelentem, ez a következő szint, amit ha valaki elér, akkor már legalább 50%-kal közelebb került a céljához, mint akik "csak" a kalóriát akarják számolni!! Igazából azon felül minden extra, viszont ezek a dolgok alapjaiban finomítanak az út egyenességén és az egészségünkön is, ezátal a diétánkra rászánt figyelem mértéke, az egészségünk mértéke lesz!

  Mehetünk tovább..

  A szénhidrát és zsír tekintetében nincsenek aranyszabályok. Ezek egyénenként változtathatók attól függően, hogy kinek hogy reagál a szervezete. Van akinek "jobban szereti" a teste a szénhidrátot, van akinek a zsírokra reagál jobban. Nekem jobban bejött a több szénhidrát (kb. 300g/nap) és a kevesebb zsír (kb. 60g/nap). Ez persze nem törvényszerű. Viszont, aki komolyan eddz, annak szüksége lesz energiára és így sok szénhidrátra. Ettől függetlenül lehet, hogy valaki 200g szénhidrát és 120g zsír mellett tudja ugyanazt a szintet hozni, ezért mondtam, hogy ezt embere válogatja. Próbáljátok ki magatoknak 2-3 hétig egyiket és másikat is, hogy nektek melyik jön be és melyikkel tudjátok jobban tartani a "szabályokat". Ami nagyon fontos, hogy NE menjünk le zsírban a napi összkalória 15-20%-ánál, mert az már negatívan befolyásolja a hormonháztartást!

  Ezzel be is fejezem ezt a rész, mert elég száraz lett szerintem. Nem kell megijedni, nem már sok idegen kifejezés, mint makrók, vagy aminósav.. Csak elvétve. :)

  A következő részben rámegyünk jobban arra, hogy milyen fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat érdemes fogyasztani és melyeket kell távolról kerülni és beszélni fogunk arról, hogy két-két hasonló étel között milyen orbitális különbségek lehetnek, amik dönthetnek hízásról és fogyásról!

  Ha tetszett a cikk, és szeretnél egy interaktívabb felületen a témával kapcsolatban több információt kapni, akkor várunk sok szeretettel a Bonsens's Official Facebook csoportban és követhetsz az Instagramon is!

  További szép napot!

  Bonsens

 

0 Tovább

Fogyjunk együtt! - Kalóriadeficit

  Az előző részben kitárgyaltuk, hogy mi az az összetevő a diétákban, ami nélkül nem működik egyik sem. Dobpergés.....! Igeen, a kalóriadeficit! De mi ez pontosan és honnan bukkant fel a semmiből?

  A legkeresettebb titkok egyike a XXI. században, hogy hogyan lehetnénk karcsúak, fittek, egészségesek, szenvedés, koplalás és rossz közérzet nélkül?!

  A tudomány alakítói pedig nem ültek a babérjaikon az elmúlt pár évben. Sok száz tanulmány és kísérlet zajlott a háttérben, egyre jobban felcsigázva a témában érintetteket. Ez mindenkire, aki edzéssel, étrenddel, diétákkal foglalkozik, kihatással volt. Az eredmény hallattán viszont nem mindenki volt boldog. A diéták képviselői letaglózva vették tudomásul (már aki tudomásul vette), hogy ami mellett harcoltak és amiből valószínűleg az egész bevételüket megtermelték, az lényegében nem volt más mint hiányos adatokra alapozott fikció.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  Miért hiányos?

  Mint azt mindenki tudja, nem minden diéta "jó" mindenkinek. Pont ezért hiányos. Mert van EGY mozgató rugó, aminek a teljesülése esetén sikeres lesz a diéta, az összes diéta. És ez nem a vércsoporttól vagy csillagjegyünktől függ. Esetleg attól, hogy férfiak, vagy nők vagyunk, hogy hol élünk, vagy hogy milyen "állatot dob nekünk a fészbuk" és lehetünk farkasok, medvék... Hanem attól függ, kalóriadeficitben vagyunk-e ettől a diétától vagy sem.

  Az igazság az, hogy mindenki mást tud betartani. Van, akinek könnyebb elhagyni a szénhidrátot, mint 16 órán át nem enni. Van, aki inkább húst eszik és mást nem, viszont van, aki a zöldségekre esküszik. Léböjtösök, cukor-elhagyók, testkontrollosok, zsírt zsírral evők és még száz és száz diétafajta a fogyás égisze alatt.

  A lényeget viszont, nem sokan ismerik: Kalóriadeficit!

  Mi is ez?

  Nagyon egyszerű. Mindenkinek van egy energia igénye aszerint, hogy hány éves, milyen magas, hány kiló és milyen az aktivitási szintje. Ha fogyni szeretnénk, akkor az adott energia igény (kalória szint) kiszámolása után, már csak az a dolgunk, hogy ez alatt maradjunk a napi bevitt kalóriánkkal. Bumm...Pl. Az én kalória igényem 2900 kcal és ha fogyni szeretnék, akkor a fogyás mértékétől függően csökkentem 250 – 500 kalóriával a bevitelt és véget is ért a misztikum.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  ..Miközben ezt írtam, az jutott eszembe, hogy minden zseniálisnak megoldás mögött egy teljesen alapvető dolog áll, ami felett egyszerűen mindenki elsiklott. Ez is pont olyan, és mai napig elszomorít, hogy hány százezer ember kötetett vagy követ olyan diétákat, amivel igazából soha nem fog célt érni, vagy csak ideiglenesen..

  De mivel itt vagy és ezt olvasod, megspórolok neked jópár szenvedéssel teli hetet, hónapot, úgyhogy menjünk is tovább.

  Hogyan tudod kiszámolni azt, hogy mennyi kalóriára van szükséged?

  A legkönnyebb verzió, hogy keresel egy alkalmazást, vagy egy kalória szükséglet számítót. Ezekbe beírod az adataidat és már ki is jön az eredmény. Ha adhatok egy tippet, akkor fogyásnál a kívánt célsúlyt érdemes bevinni, mert így megkíméljük magunkat a későbbiekbena további számolgatásoktól. (Ha még szőrszálhasogatóbb akarok lenni, és valaki az álom-testre hajt, akkor viszont tiszta, zsírmentes súlyt próbáljunk meg megadni.)

  Vigyázzunk, hogy az aktivitási szintnek mit adunk meg, mert haljamosak vagyunk azt hinni, hogy a távirányító emelgetés és az egér mozgatása súlyos kalóráktól szabadít meg, de megsúgom, hogy nem.. Mindig az elgondolt szint előttit adjuk meg, pl. közepesen aktív helyett, kevésbé aktívat, vagy ha skálán kell kiválasztani, akkor 7es helyett 5öst válasszunk. Nem baj, ha ez nem így van, viszont ha tutira akarunk menni, ne verjük át magunkat az első percben.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  Hogy tiszában legyen mindenki a szintek erősségével elmondom, hogy egy magát "Aktívnak" tartó heti 3-4 súlyzós edzést csinál, 1-2 kardióedzéssel kiegészítve és napi kb. 10.000 lépést tesz meg. Ennek a fele a "Kevésbé aktív" és aki plakáton lát edzőtermet és nem mozog extrán, az nyugodton állítsa be az "Egyáltalán nem aktív" mezőt vagy a 0-át.

  Ha pedig valaki inkább gyorsan szeretne egy körülbelüli értéket, akkor: Papírt, tollat (vagy inkább telefont)! :D

  Megvan...? ..Szuper! :)

  Először is legyen meg a célsúlyunk. A példa kedvéért írom én is veletek: 85kg a célsúlyom, ezt szeretném megtartani. Az alábbi táblázat segítségével válasszátok ki, hogy mennyivel kell később megszorozni a testsúlyotokat. 

                                                            Súlymegtartás  Súlyvesztés  Súlynövelés

Ülőmunka és napi 10.000 lépés mellett:    27,1                   22                   36,4

Kevésbé aktív - heti 3 edzés mellett:         29,5                   23,5                38,2

Aktív - heti 5 edzés mellett:                       32,8                   25,8                 41,6

Nagyon aktív – heti 6 edzés + 2 kardió:    35,2                   28,6                 44

  A súlyunkat megszorozzuk a célunktól és aktivitási szintünktől függően:

  Nálam ez Súlymegtartás és Nagyon aktív, tehát: 85(kg) x 35,2 = 2992 kalória

  2992 kcal-t kell fogyasztanom ahhoz, hogy heti 6 edzés és 2 kardiózás mellett a 85 kg-os súlyomat tartani tudjam.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  Ez persze csak egy jó becslés, aminek az alapja, hogy átlagolták a emberek kalóriaszükségletét. Ehhez képest valakinek lehet kicsivel több, vagy épp kevesebb kalóriára van szüksége. A különbséget az adja, a többi lehetőségtől, hogy ezzel a módszerrel maximum 2 hét alatt szinte 100%-osan ki tudod deríteni, pontosan mennyi kalóriát kell bevinned a célodhoz, ellenben minden más diétával, ahol ezzel SENKI nem folgalkozik, a lényeg, hogy a ne egyél ezt vagy azt...

  Szóval, megérkeztünk a mai poszt végére, kiszámoltuk kb mennyi kalóriára lesz szükségünk a célunk eléréséhez. A következő részben beszélni fogunk arról, hogy milyen "felszerelés" szükségeltetik a zökkenőmentes haladáshoz, de ne ijedjen meg senki, nem kell többtízezret költeni, és arról is beszélni fogunk, hogy a kalóriákon kívül mikre kell még odafigyelni, hogy a lehető legjobb és legoptimálisabb eredményt elérjük!

  Tartsatok velem!

  Ha esetleg valaki nem bír magával és azonnal el akarja kezdeni, nyugodtan írjon rám a bonsensofficial@gmail.com – on!

  Bonsens

7 Tovább

Bevezetés a diéták világába! 

  A legtöbb embert félrevezetik a sok diétával és olyan dolgokat ígérnek nekik, mint a fogyás és az izomépítés. Ezek a diéták csupán egy "véletlen faktorra" építenek, ráhagyva az adott személyre, épp ő mit gondol és betartja-e az adott szabályokat. De mégis, hogy lehet, hogy ennek ellenére valakinél működik és valakinél nem?! A következőkben lerántom a leplet az ÖSSZES diétáról és elmondom miért vannak ilyen szélsőségek.

  Az emberek halálig ragaszkodnak ahhoz, ami segített nekik és gondolkodás nélkül állítják, hogy az Ő, és csak is az Ő általuk csinált diéta az, ami működik. Igazuk van? Nem..! Hogyan lehet mégis az, hogy 100 féle embernek, 100 féle diéta segít lefogyni? Valaminek lennie kell, ami összeköti az összes diétát. Miért gondolom ezt?

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

  Manapság a legelterjedtebb diéták, a Keto-diéta és az időszakos böjtölés. De mi lehet az összefüggés a két merőben eltérő diéta között??

  A Keto-diéta ígérete szerint, ha nem fogyasztunk szénhidrátot fogyni fogunk. A cukrok és gabonafélék száműzése az étrendünkből viszont nem a legokosabb dolog, amit tehetünk.

  Egy az, hogy az egyik legjobban eltelítő komponense a "Szent háromságnak" (Fehérje – Szénhidrát – Zsír), szóval ha nem eszünk köretet az ételeinkhez, akkor nem érezzük magunkat annyira eltelítve, egy szóval éhesek leszünk. Lehet egy olyan diétát huzamosabb ideig folytatni, amiben éhesek vagyunk? A válasz, hogy NEM! Kutatások bizonyítják, hogy azok a diéták, amikben az alanyok huzamosabb ideig éhségérzetet éreztek, az esetek majd 90%-ban hosszútávon elbuktak és visszahíztak.

  A második, hogy alapvetően ebből származik energiánk. A testünk ezt kezdi el használni, ha aktivitást észlel, ettől érezzük magunkat fittenek, leszünk erősek, ettől indul be az agyunk. Nem véletlenül ajánlják a szőlőcukrot vizsgákon, vagy leszünk boldogak, ha eszünk egy csík csokoládét. Szükségünk van szénhidrátra a normális működéshez.

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

  Egy példával élve, meg kell értenie mindenkinek, hogy ha az "autóba" benzin helyett, más üzemanyagot töltünk, akkor autó még ideig-óráig menni fog, de ettől nem fogja magát jól érezni.

  A harmadik, hogy finom. Igen, azért mert finom és nem csak a testünket, de a lelkünket is ápolja. Tudjátok... Ép testben, ép lélek. Erre kellene törekedni. Kiegyensúlyozottságra. Életvitelt kell kialakítanunk, nem "diétázni", mert diéta véges és ha abbahagyjuk, akkor ugyan ott kötünk ki, ahol elkezdtük.

  De akkor mitől működik a Keto-diéta?

  Gondoljunk bele, hogy amit egy nap megeszünk, annak minimum az egyharmadát elvesszük magunktól. Tehát egyszerűen kevesebbet eszünk, mert hiába nem eszünk köretet, nem fogunk tudni egy kiló húst megenni étkezésenként. Így van? ... Mit okoz az, hogy általánosságban kevesebbet eszünk? Kalória deficitet. Hogy mi is ez pontosan, azt a következő posztban fogom részletesen kifejteni. A lényeg, hogy mínuszos lesz az kalóriabevitelünk, mert nem eszünk fánkot, kenyeret, cukrot, csokit, cukros üdítőt stb. és ha valaki tiszában van azzal, hogy az előbb felsoroltak hány kalóriát is tartalmaznak, akkor tudhatja, hogy akár 1000 kalóriát is bevihetünk "feleslegesen" ezekből, amik akár fogyásról és hízásról dönthetnek.

  Viszont jogos a kérdés, hogy ha ez így tényleg működik, akkor miért kéne igazából abbahagyni? Nem kell. Aki boldog ezzel a diétával és soha többet nem akar megenni egy szelet pizzát vagy egy csokit, az csinálja tovább! A többiek, UTÁNAM! :)

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

 Először viszont gyorsan kitérünk az időszakos böjtre. Mi is az időszakos böjtölés?

  Itt egy meghatározott ideig nem eszünk, majd "azt eszünk, amit akarunk" elven működik. Sokféle variáció létezik, a legelterjedtebb az, hogy 16 órán keresztül böjtölünk és 8 órán keresztül eszünk. De lehet ezt 12-12-ben csinálni vagy 20-4-ben is. Igazából nem számít. Miért mondom ezt? Vegyük alapul a 16-8-as rendszer, mi is történik?!

  Általában az ember étkezései között eltelik 5-6 óra hossza, tehát abban a 8 órában, amikor ehetünk, nem fogunk csak kétszer enni. Tehát hanyad része vész el a napi átlagos három étkezésnek? Bizony, az egyharmada.. Ismerős nem? Pont, mint a Keto-diétánál, elhagyjuk az összkalóriabevételünk egyharmadát. Mit eredményez ez? Fogyást, mert ismét kalória deficitben leszünk.

  Szóval arra megy ki a játék, hogy az adott napon meghatározott étkezési sávban nem tudunk többet enni, mert nem bírunk (normális esetben) többet enni, de pont ebben van a buktatója is, mert ha valakinek feneketlen a gyomra, az egy étkezésben is hihetetlen mennyiségű ételt képes megenni és azt a mennyiségű kalóriát is el tudja fogyasztani, amit egy normáls ember nem. Éppen ezért lehet, hogy ezek az emberek, miután kipróbálták az időszakos böjtölést és átálltak Keto-diétára eredményeket tudtak felmutatni és félig meddig jogosan állíthatják, hogy az időszakos böjt nem működik, de igazából nem tudják miért.

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

  Azért, mert az időszakos böljtölésnél nem volt behatárolva, mit és mennyit ehetnek az emberek, szóval egy olyan általánosságra épít a böjt, hogy egy ember nem képes XY mennyiségű ételnél többet megenni. Addig a Keto arra épít, hogy ha elhagysz egy egész csoportot az étkezésidből, azt nem fogod tudni pótolni a másik kettőből, ha megfeszülsz akkor se. Igazából egyik diéta sem lehet biztos benne, hogy az adott feltételek sikerülnek, és ezért nem is sikerülnek mindenkinek, de ez nem is fontos, mert: 

  A poén az, hogy mindekettő ugyan arra épít és ez, a KALÓRIA DEFICIT!  

  A következő részben alaposan kielemezzük, hogy mi is a kalóra deficit, azt hogy miért és hogyan működik, és azt, hogy hogyan lehet ebből életvitelszerűen elérni AKÁRMIT!

  Maradjatok velem!

  Bonsens

2 Tovább
12
»

blogavatar

Érezd jól magad. Légy önmagad és csinaláld azt, amit szeretsz csinálni. Én is ezt teszem. Írok, edzek, jókat főzök és megpróbálom mosolyogva venni az akadályokat, amiket az élet elém gördít. Ha egy pozitív, életcentrikus kikapcsolódásra vágysz a hétköznapok szürkeségében, akkor itt a helyed! :)

Utolsó kommentek