Az előző részben kitárgyaltuk, hogy mi az az összetevő a diétákban, ami nélkül nem működik egyik sem. Dobpergés.....! Igeen, a kalóriadeficit! De mi ez pontosan és honnan bukkant fel a semmiből?

  A legkeresettebb titkok egyike a XXI. században, hogy hogyan lehetnénk karcsúak, fittek, egészségesek, szenvedés, koplalás és rossz közérzet nélkül?!

  A tudomány alakítói pedig nem ültek a babérjaikon az elmúlt pár évben. Sok száz tanulmány és kísérlet zajlott a háttérben, egyre jobban felcsigázva a témában érintetteket. Ez mindenkire, aki edzéssel, étrenddel, diétákkal foglalkozik, kihatással volt. Az eredmény hallattán viszont nem mindenki volt boldog. A diéták képviselői letaglózva vették tudomásul (már aki tudomásul vette), hogy ami mellett harcoltak és amiből valószínűleg az egész bevételüket megtermelték, az lényegében nem volt más mint hiányos adatokra alapozott fikció.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  Miért hiányos?

  Mint azt mindenki tudja, nem minden diéta "jó" mindenkinek. Pont ezért hiányos. Mert van EGY mozgató rugó, aminek a teljesülése esetén sikeres lesz a diéta, az összes diéta. És ez nem a vércsoporttól vagy csillagjegyünktől függ. Esetleg attól, hogy férfiak, vagy nők vagyunk, hogy hol élünk, vagy hogy milyen "állatot dob nekünk a fészbuk" és lehetünk farkasok, medvék... Hanem attól függ, kalóriadeficitben vagyunk-e ettől a diétától vagy sem.

  Az igazság az, hogy mindenki mást tud betartani. Van, akinek könnyebb elhagyni a szénhidrátot, mint 16 órán át nem enni. Van, aki inkább húst eszik és mást nem, viszont van, aki a zöldségekre esküszik. Léböjtösök, cukor-elhagyók, testkontrollosok, zsírt zsírral evők és még száz és száz diétafajta a fogyás égisze alatt.

  A lényeget viszont, nem sokan ismerik: Kalóriadeficit!

  Mi is ez?

  Nagyon egyszerű. Mindenkinek van egy energia igénye aszerint, hogy hány éves, milyen magas, hány kiló és milyen az aktivitási szintje. Ha fogyni szeretnénk, akkor az adott energia igény (kalória szint) kiszámolása után, már csak az a dolgunk, hogy ez alatt maradjunk a napi bevitt kalóriánkkal. Bumm...Pl. Az én kalória igényem 2900 kcal és ha fogyni szeretnék, akkor a fogyás mértékétől függően csökkentem 250 – 500 kalóriával a bevitelt és véget is ért a misztikum.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  ..Miközben ezt írtam, az jutott eszembe, hogy minden zseniálisnak megoldás mögött egy teljesen alapvető dolog áll, ami felett egyszerűen mindenki elsiklott. Ez is pont olyan, és mai napig elszomorít, hogy hány százezer ember kötetett vagy követ olyan diétákat, amivel igazából soha nem fog célt érni, vagy csak ideiglenesen..

  De mivel itt vagy és ezt olvasod, megspórolok neked jópár szenvedéssel teli hetet, hónapot, úgyhogy menjünk is tovább.

  Hogyan tudod kiszámolni azt, hogy mennyi kalóriára van szükséged?

  A legkönnyebb verzió, hogy keresel egy alkalmazást, vagy egy kalória szükséglet számítót. Ezekbe beírod az adataidat és már ki is jön az eredmény. Ha adhatok egy tippet, akkor fogyásnál a kívánt célsúlyt érdemes bevinni, mert így megkíméljük magunkat a későbbiekbena további számolgatásoktól. (Ha még szőrszálhasogatóbb akarok lenni, és valaki az álom-testre hajt, akkor viszont tiszta, zsírmentes súlyt próbáljunk meg megadni.)

  Vigyázzunk, hogy az aktivitási szintnek mit adunk meg, mert haljamosak vagyunk azt hinni, hogy a távirányító emelgetés és az egér mozgatása súlyos kalóráktól szabadít meg, de megsúgom, hogy nem.. Mindig az elgondolt szint előttit adjuk meg, pl. közepesen aktív helyett, kevésbé aktívat, vagy ha skálán kell kiválasztani, akkor 7es helyett 5öst válasszunk. Nem baj, ha ez nem így van, viszont ha tutira akarunk menni, ne verjük át magunkat az első percben.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  Hogy tiszában legyen mindenki a szintek erősségével elmondom, hogy egy magát "Aktívnak" tartó heti 3-4 súlyzós edzést csinál, 1-2 kardióedzéssel kiegészítve és napi kb. 10.000 lépést tesz meg. Ennek a fele a "Kevésbé aktív" és aki plakáton lát edzőtermet és nem mozog extrán, az nyugodton állítsa be az "Egyáltalán nem aktív" mezőt vagy a 0-át.

  Ha pedig valaki inkább gyorsan szeretne egy körülbelüli értéket, akkor: Papírt, tollat (vagy inkább telefont)! :D

  Megvan...? ..Szuper! :)

  Először is legyen meg a célsúlyunk. A példa kedvéért írom én is veletek: 85kg a célsúlyom, ezt szeretném megtartani. Az alábbi táblázat segítségével válasszátok ki, hogy mennyivel kell később megszorozni a testsúlyotokat. 

                                                            Súlymegtartás  Súlyvesztés  Súlynövelés

Ülőmunka és napi 10.000 lépés mellett:    27,1                   22                   36,4

Kevésbé aktív - heti 3 edzés mellett:         29,5                   23,5                38,2

Aktív - heti 5 edzés mellett:                       32,8                   25,8                 41,6

Nagyon aktív – heti 6 edzés + 2 kardió:    35,2                   28,6                 44

  A súlyunkat megszorozzuk a célunktól és aktivitási szintünktől függően:

  Nálam ez Súlymegtartás és Nagyon aktív, tehát: 85(kg) x 35,2 = 2992 kalória

  2992 kcal-t kell fogyasztanom ahhoz, hogy heti 6 edzés és 2 kardiózás mellett a 85 kg-os súlyomat tartani tudjam.

diéta fogyás kalória deficit kalória számítás

  Ez persze csak egy jó becslés, aminek az alapja, hogy átlagolták a emberek kalóriaszükségletét. Ehhez képest valakinek lehet kicsivel több, vagy épp kevesebb kalóriára van szüksége. A különbséget az adja, a többi lehetőségtől, hogy ezzel a módszerrel maximum 2 hét alatt szinte 100%-osan ki tudod deríteni, pontosan mennyi kalóriát kell bevinned a célodhoz, ellenben minden más diétával, ahol ezzel SENKI nem folgalkozik, a lényeg, hogy a ne egyél ezt vagy azt...

  Szóval, megérkeztünk a mai poszt végére, kiszámoltuk kb mennyi kalóriára lesz szükségünk a célunk eléréséhez. A következő részben beszélni fogunk arról, hogy milyen "felszerelés" szükségeltetik a zökkenőmentes haladáshoz, de ne ijedjen meg senki, nem kell többtízezret költeni, és arról is beszélni fogunk, hogy a kalóriákon kívül mikre kell még odafigyelni, hogy a lehető legjobb és legoptimálisabb eredményt elérjük!

  Tartsatok velem!

  Ha esetleg valaki nem bír magával és azonnal el akarja kezdeni, nyugodtan írjon rám a bonsensofficial@gmail.com – on!

  Bonsens