A most következő részben kivesézzük az 5 legnagyobb diétás hibát, amit elkövethetsz! Azoknak akik régóta diétáznak, lehet ismertek ezek a dolgok, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sok kezdő esik bele ezen hibák valamelyikébe. Én kezdőként az ötből, négyet elkövettem!

  Csalónapok/csaló étkezésesek

  Nem magával a csalással van a baj általában, hanem annak a mértékével. Gondoljunk bele, hogy egész héten tartottuk magunkat az előírt kalóriánkhoz és szépen egyenletesen mondjuk 200kcal-val deficitben vagyunk, és mire eljönne az új hét és az eredményt mutató testsúlymérés, vasárnap a nagy családi bazájban "ereszd el a hajam" – módba kapcsolunk és szétzabáljuk magunkat mindennel, amit csak látunk. Ennek eredményeképp az a 6x200 kalóriácska, amit megvontunk magunktól, hogy meglegyen a heti -0,2kg, az hirtelen átváltozik egy bazinagy NULLÁVÁ és jogosan keseredünk el másnap a mérlegen állva, s hibáztatjuk az atyaúristent is, amiért nem fogytunk már megint.

  Mit tudunk ez ellen tenni?

  Több variációs lehetőség van, az egyik, hogy nagyobb deficitet teremtünk, mint amit a vasárnapi duhajkodásunk közben el tudunk fogyasztani.

  De ennél ezerszer hatékonyabb, ha minden nap megjutalmazzuk magunkat a kalóriakeretünkön belül valamivel. Én mostanában egy darab Pocket Coffee-t szoktam (55kcal) enni edzés előtt vagy közben, egy Protein pudingot (152kcal) vagy Popcorn-t (30g-ot, ami kb. 100kcal) attól függ mihez van kedvem. Van olyan nap amikor ezekből kettő is belefér, de elég fanatikus vagyok hozzá, hogy csak egy legyen egy napon. Viszont ezzel kielégítem a a rágcsa vagy finomság utáni vágyamat és ultra-lazán tudom tartani az étrendemet.

  Ezeken kívül tudjuk hullámoztatni a kalóriamennyiséget amit megeszünk és csinálunk olyan napokat, amikor 3-4 akár 500 kalóriával kevesebbet eszünk meg, és a következő kettőn 250-250-nel többet. Így sokkal "könnyebben" tudunk finomságokhoz jutni a plusszos napokon.

  Zsíradékkal való sütés

  Nehéz elképzelni, hogy egy hús akár 15-20g zsírt is képes felszívni sütés közben, de ez sajnos így van. Ha gyorsan utána számolunk, akkor az 20x9kcal, ami röpke 180 kalória, ami már erősen befolyásolhatja a diétánk sikerességét, ha nem számolunk vele.

  Mit tudunk ez ellen tenni?

  Az egyik, hogy ha nem bírjuk elhagyni ezt a szokást, akkor számolni kell a felhasznált zsírmennyiséget, és valahonnan levonni, de szerintem inkább ennénk egy csík csokit, vagy 2 gömb fagyit ezért úgyhogy:

  A másik lehetőség, ha olajspray-t használunk, ezzel minimálisra csökkentve a hozzáadott zsírt. Vagy sütőben süssük a dolgokat, netalántán párolással is elkészíthetjük az adott ételt.

  Én imádom a sütős krumplit, édesburgonyát, vagy akármilyen zöldséget. Semmivel nem rosszabb, az olajban sütött verziónál, sőt.. A rántott húst is tökéletesen el lehet készíteni sütőben, csak panírozás után fújkáljuk le az olajspray-vel. Vagy akinek igénye van rá tud venni Airfryer-t, ami minimális zsiradékkal dolgozik. Mindegyik megoldás jó. :)

  Főtt ételekből való számolás

  Ennek szentelek majd egy egész cikket a későbbiekben, mert egy egész sztorit megér. A lényeg, hogy mindent NYERSEN mérjünk le! Nyers húst, száraz tésztát, rizset és párolás előtti zöldségeket.

  Miért?

  Mindenki máshogy főz. Én "al dente"-re szeretem főzni a tésztát, Te meg lehet full megfőzöd. A kettő között óriási különbség van. Mig az én 100g tésztám 200g lesz, addig a Te 100g tésztád lehet 260g is. Nem mindegy. A hús dettó, csak fordítva. Egy 250g-os steak angolosan 230g, jól átsütve 180g és ugyanannyi kalória. Szóval erre nagyon figyeljünk oda! 

  Üdítők, kávé tejjel-cukorral & energiaitalok

  Tessék őket mérni!! Egy kóla 0,5 literes, 200 kalória.. Kávé (ami üresen kb 4kcal) tejjel, cukorral akár 50 is lehet, szor 3... Ugye?! :) Az energiaital szintén zenész és ne feledkezzünk meg a GYÜMÖLCSLÉRŐL sem! A gyümilé ugyanis helyenként több cukrot tartalmaz, mint a kóla.

  Mit tehetünk ez ellen?

  Tudom, hogy "undorító", de aki nem akarja vízre, cukor nélküli teára, vagy valamilyen kalóriamentes fit-italra cserélni az imádott innivalóját, annak nem marad más mint a light és az édesítőszer. Lehet vitatkozni, hogy melyik az egészségtelenebb, viszont édesítőszerbe még nem halt bele senki, nem úgy cukorbetegségbe. De kinek, hogy esik..

  Nincs étrended

  Azokanak akiknek nincs legalább egy listája azokról az ételekről, amik közül válogathatna, nemhogy rendszeresített étrendje, azonak a 80%-a bukásra van ítélve a matek szerint. Lehet, hogy étrend nélkül és kalóriaszámlálás nélkül eljutsz egy bizonyos szintre, de szinte 100%, hogy megakadsz és a megakadásból jön a feladás. Én is csináltam, fel is adtam, vissza is híztam. Többet nem vétem el ezt a hibát, mert olyan szuper-mega élhető az étrendem, amit BÁRKI tartani tud!

  Mit tehetek ha nincs étrendem?

  Az interneten kb 9.873.212 darab működőképes étrend van fent. A többi a Te kifogásod.

  Ha viszont se kedved, sem időd ilyenekre akkor egyszerűen írj egy e-mailt a bonsensofficial@gmail.com -ra és kezd el pár napon belül a saját, testreszabott étrendedet!

  Ha pedig szeretnél egy jó hangulátú, pozitív csoportba tartozni akkor keress meg minket a Facebook-on a Bonsens's Official csoportban, ahol a reggeli motivációtól kezdve rengeteg előtte-utánna képpel és recepttel színesítjük a napokat!

  Nemsoká jövök a következő résszel! ;)

  Bonsens