Ahogyan ígértem, megpróbálunk végigmenni a fogyásunkhoz közvetlenül hozzájáruló makrók tulajdonságain és azok minőségbeli különbségein. Ez undorítóan "száraznak" hangzik, DE nem lesz az! Rengeteg fontos és hasznos információval jöttem, ami megkönnyíti a közel tökéletes étrend kialakítását! Szóval tessék elolvasni! :D

  Mielőtt elkezdjük...

  Aki komolyan gondolja és részről részre halad velünk, annak ezek az infók létfontosságak lehetnek, szóval vagy mentsétek le a cikket, vagy jegyzeteljetek, hogy ne kelljen folyton visszakeresgetni.. Vágjunk is bele!

  A fehérje

  Azt gondolná az ember, hogy a fehérje az fehérje... De óriási különbségek vannak közöttük. Vegyük élből a két legnagyobb csoportot: Növényi és Állati fehérjéket. A kettő között a legnagyobb különbség, hogy a növényi fehérje aminósavbázisa nem teljes, ami azért fontos mert csak teljes aminósavbázissal tudunk izmot építeni.

  Hogyan képzeljük ezt el?

  Vegyük az egyik legjobb növényi fehérjeforrást a borsót. Tegyük fel vega vagy, vagy vegán és nem eszel húst, vagy csak simán felakarod "turbózni" a diétádat és irdatlan mennyiségű borsót teszel bele. Ettől így konkrétan nem leszel izmos, hiába nyomod a borsót borsóval, mert hiányzik belőle pár aminósav, amik legfontosságúak.

  Ha még mindig nem érthető itt egy másik példa, hogy 100%-ig mindenki értse:

  Feltételezzük hogy csak Hawaii pizzával lehet izmot építeni. De, ahhoz hogy ez teljesüljön, MINDENNEK rajta kell lenni, ami normális esetben rajta szokott. Viszont ha mondjuk hiányzik az ananász és csak egy sima sonkás pizzát eszünk, nem fog történni semmi, max jóllakunk. Értitek?

  Tehát a borsó önmagában nem elég. A különböző zöldségek kombinációja fogja kiadni a megefelő aminősavbázist, az izomépítéshez. Abba most nem mennék bele, hogy milyen kombinációk ezek, meg jövőhét végéig olvansátok és még sehol sem járunk.. Akit ez érint, az nyugodtan olvasson utána, egy csomó jó infó van fent a neten ezzel kapcsolatban.

  Miélőtt rátérnénk az állati fehérjékre meg kell említenem a szójafehérjét, ami óriási vita tárgya a férfiak körében, mivel több kutatás kimutatta, hogy a szójafehérje megdobja az ösztrogén termélést (női nemi hormon), ami alapjaiban gátolja a tesztoszteron termelődését (férfi nemi hormon) és ezzel az izomépítés mérlegét a kuka felé irányítja. Ez lehet szója elleni propaganda, vagy lehet igaz. Mindenesetre nem árt róla tudni és tovább informálódni, ha valaki mindenképp szójával vagy szójafehérjével akarja az étrendjét kiegészíteni.

  Az állati fehérje

  Mielőtt mindenki hátradőlve várná, hogy milyen űberszuper az összes állati fehérje... Hát nem az! Ma már semmi sem az, aminek látszik és erre figyelni kell, ha valaki egészségesen akar táplálkozni.

  Mi lehet a baj vele?

  A minősége. Húskonzervek, felvágottak, előre panírozott húsok, mint a legtöbb "csirkemell" nuggets, olcsó kolbászok, virslik stb. Kuka. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb húsmócsingból gyúrt termékben található fehérje hulladék minőségű, hiába van ráírva, hogy 100g-ban 19g fehérje van. Messziről kerüljük a feldolgozott élelmiszerek ezen csoportját, mert erre mindent lehet, csak alapozni nem. Márpedig a fehérje az, amire alapozni tudjuk a diétánkat.

  Kivételek: Magas hústartalmú termékek, házi húskészítmények (ahol tudjuk, Pista bácsi mit rakott bele). Összességében ne várjuk egy 500Ft/kg-os párizsitól azt, amit egy 85% húsból készült házi mangalica kolbász tud... Remélem ezt nem kell magyarázni. :)

  Nézzük a húsokat..

  Ezek közül egyből ki is emelnék egyet, ami nem hús, hanem annál jobb. A tojás. Igen, a tojás jobb a húsnál, mivel kb. 90%-ban tudjuk hasznosítani a benne lévő fehérjét, a "normális" húsok 40-50%-hoz képest. Emellett jó koleszterinek vannak benne, amik erősítik az érrendszert és a szívet is. Szóval a tojás jó.

  A normálisak közül kiemelném a halakat, szuper fehérjeforrások, jó zsírokkal teli, könnyen emészthetőek, így vacsorára külön ajánlani tudom. A lazacot és a tonhalat kiemelném, amik hihetetlen jó hatással vannak a szervezetre és a diétánkra is. Hátránya, hogy nem pont az olcsóságok közé tartoznak, de ha valaki hetente egy-két alkalommal becsempészi az étrendjébe, annak a teste meg fogja ezt hálálni.

  Ki sem maradhat a sorból a csirke. Minden edzőtermi szökevény étrendjének szent összetevője. Viszonylag olcsó és megszámlálhatatlan féle képpen el lehet készíteni. Általában a mellet ajánlják, de nálam a felsőcomb (bőr nélkül) a nyerő. Százszor szaftosabb, mint a mell és nem sokban térnek el kalóriában,  és abszolut megéri a teljesebb ízhatásért. Ha lehet válasszátok a csontos verziót és otthon filézzétek ki, a csontból pedig nagyon király húslevest vagy hús alaplevet lehet csinálni.

  A marhahúst rengetegen támadták az elmúlt időben, mióta "divat" lett vegetáriánusnak ill. vegánnak lenni, pedig az egyik legkoplettebb fehérjeforrás. Aki már próbálta a heti húsbevitélét szinte csak marhából fedezni, az tudja milyen tisztán érezhető energiát lehet nyerni belőle. Tényleg hihetetlen. Viszont nem mindenkinek bírja az emésztése a marhát, erre tessék odafigyelni, nem észnélkül bevásárolni belőle, bár természetesen ugyanaz a baja, mint a halnak, hogy relatív drága..

  A sertés maradt a végére, nem azért mert rosszabb lenne, mint a többi, de a diéták többségében nem sok szerephez jut. Egyszerűen szerintem azért, mert aki sertést akar enni, annak nem a sertésszűz, hanem az oldalas, tarja és a csülök jut eszébe, de ez így is van rendjén. Nem kell félni ezektől sem, viszont a brutális zsírtartalmuk miatt kiemelt figyelemmel építsük be az étrendünkbe, ha nem bírjuk nélküle! Az oldalasnak kb. 277kcal 100g-ja, a sertésszűznek pedig 120kcal.. Csak óvatosan!

  Tejtermékek:

  A tej majd évszázados hatalmát szintén megtörte az idő és a tudósok is. Ma már nem "menő" a tejfogyasztás, az egyre elterjedtebb laktóz intolerancia és az olyan kísérletek miatt sem, ahol bizonyították, hogy a tej egy bevonatot képez a gyomorban, ami lassítja a felszívódást ezáltal egy "rothasztóládát" hozva a gyomrunkból létre.. Vannak, akik e mellett és, akik ellene beszélnek, szerintem mindenki döntse el magának, hogy fogyasztja vagy sem. Egy pohártól valószínű nem halunk meg.

  Ami viszont vitathatatlan, hogy a tejtermékek hasznos részét képezik a diétának. Kiemelném egyből a túrót, cottage cheese-t és a natúr joghurtot, amiket szerintem mindenki nyugodtan beépíthet az étrendjébe, amennyiben nincs laktóz problémája. Estére tökéletes választás mind, mert a bennük található kazein lassan bomlik le, és egész éjszaka ellát minket értékes fehérjékkel. A sajtok már egy kicsit neccesebbek, a sok fehérje mellett általában 40-50% zsírt is tartalmaznak, ezzel is vigyázzunk. Tejföl és kefír opcionálisan beépíthető, de csak ha nem tudjuk "elviselni" a töltött káposztát natúr joghurttal.. Én sem tudom és főzni is jobban szeretek tejföllel, mint joghurttal.. A zsírtartalommal játszatunk itt is, ha többet akarunk enni belőle, akkor érdemes a csökkentet zsírtartalmú termékek felé kacsintani.

  És zárásképpen..

  A fehérjeporok. Direkt hagytam a végére, mert ez csak értendkiegészítő és kérek mindenkit, hogy annak is használja. Nem megoldás minden étkezés helyett inni egy fehérjeshake-et, hiába szívódik fel jobban, mint a hús és hiába van benne tízszer több tápanyag, a húst magát soha nem fogja helyettesíteni. Akkor ajánlanám, amikor nem sikerült bevinni a napi fehérjénket, esetleg edzés után fogyasztva lehetnek jótékony hatásai, de ennyi. Nem arra lettünk kitalálva, hogy finomított, emésztést segítő összetevőkkel vegyített fehérjével töltsük fel magunkat. Ezt mindenképp tartsuk észben.

  A szénhdrátok..

  Csak viccelek! Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden eszmbe jut a fehérjékről, úgyhogy itt a vége, fuss el véle. Legközelebb tehát a szénhidrátokkal folytatjuk.

  Addig is várunk mindenkit szeretettel a növekvő Facebook csoportunkban és az Instagramon is!

  Bonsens