A legtöbb embert félrevezetik a sok diétával és olyan dolgokat ígérnek nekik, mint a fogyás és az izomépítés. Ezek a diéták csupán egy "véletlen faktorra" építenek, ráhagyva az adott személyre, épp ő mit gondol és betartja-e az adott szabályokat. De mégis, hogy lehet, hogy ennek ellenére valakinél működik és valakinél nem?! A következőkben lerántom a leplet az ÖSSZES diétáról és elmondom miért vannak ilyen szélsőségek.

  Az emberek halálig ragaszkodnak ahhoz, ami segített nekik és gondolkodás nélkül állítják, hogy az Ő, és csak is az Ő általuk csinált diéta az, ami működik. Igazuk van? Nem..! Hogyan lehet mégis az, hogy 100 féle embernek, 100 féle diéta segít lefogyni? Valaminek lennie kell, ami összeköti az összes diétát. Miért gondolom ezt?

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

  Manapság a legelterjedtebb diéták, a Keto-diéta és az időszakos böjtölés. De mi lehet az összefüggés a két merőben eltérő diéta között??

  A Keto-diéta ígérete szerint, ha nem fogyasztunk szénhidrátot fogyni fogunk. A cukrok és gabonafélék száműzése az étrendünkből viszont nem a legokosabb dolog, amit tehetünk.

  Egy az, hogy az egyik legjobban eltelítő komponense a "Szent háromságnak" (Fehérje – Szénhidrát – Zsír), szóval ha nem eszünk köretet az ételeinkhez, akkor nem érezzük magunkat annyira eltelítve, egy szóval éhesek leszünk. Lehet egy olyan diétát huzamosabb ideig folytatni, amiben éhesek vagyunk? A válasz, hogy NEM! Kutatások bizonyítják, hogy azok a diéták, amikben az alanyok huzamosabb ideig éhségérzetet éreztek, az esetek majd 90%-ban hosszútávon elbuktak és visszahíztak.

  A második, hogy alapvetően ebből származik energiánk. A testünk ezt kezdi el használni, ha aktivitást észlel, ettől érezzük magunkat fittenek, leszünk erősek, ettől indul be az agyunk. Nem véletlenül ajánlják a szőlőcukrot vizsgákon, vagy leszünk boldogak, ha eszünk egy csík csokoládét. Szükségünk van szénhidrátra a normális működéshez.

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

  Egy példával élve, meg kell értenie mindenkinek, hogy ha az "autóba" benzin helyett, más üzemanyagot töltünk, akkor autó még ideig-óráig menni fog, de ettől nem fogja magát jól érezni.

  A harmadik, hogy finom. Igen, azért mert finom és nem csak a testünket, de a lelkünket is ápolja. Tudjátok... Ép testben, ép lélek. Erre kellene törekedni. Kiegyensúlyozottságra. Életvitelt kell kialakítanunk, nem "diétázni", mert diéta véges és ha abbahagyjuk, akkor ugyan ott kötünk ki, ahol elkezdtük.

  De akkor mitől működik a Keto-diéta?

  Gondoljunk bele, hogy amit egy nap megeszünk, annak minimum az egyharmadát elvesszük magunktól. Tehát egyszerűen kevesebbet eszünk, mert hiába nem eszünk köretet, nem fogunk tudni egy kiló húst megenni étkezésenként. Így van? ... Mit okoz az, hogy általánosságban kevesebbet eszünk? Kalória deficitet. Hogy mi is ez pontosan, azt a következő posztban fogom részletesen kifejteni. A lényeg, hogy mínuszos lesz az kalóriabevitelünk, mert nem eszünk fánkot, kenyeret, cukrot, csokit, cukros üdítőt stb. és ha valaki tiszában van azzal, hogy az előbb felsoroltak hány kalóriát is tartalmaznak, akkor tudhatja, hogy akár 1000 kalóriát is bevihetünk "feleslegesen" ezekből, amik akár fogyásról és hízásról dönthetnek.

  Viszont jogos a kérdés, hogy ha ez így tényleg működik, akkor miért kéne igazából abbahagyni? Nem kell. Aki boldog ezzel a diétával és soha többet nem akar megenni egy szelet pizzát vagy egy csokit, az csinálja tovább! A többiek, UTÁNAM! :)

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

 Először viszont gyorsan kitérünk az időszakos böjtre. Mi is az időszakos böjtölés?

  Itt egy meghatározott ideig nem eszünk, majd "azt eszünk, amit akarunk" elven működik. Sokféle variáció létezik, a legelterjedtebb az, hogy 16 órán keresztül böjtölünk és 8 órán keresztül eszünk. De lehet ezt 12-12-ben csinálni vagy 20-4-ben is. Igazából nem számít. Miért mondom ezt? Vegyük alapul a 16-8-as rendszer, mi is történik?!

  Általában az ember étkezései között eltelik 5-6 óra hossza, tehát abban a 8 órában, amikor ehetünk, nem fogunk csak kétszer enni. Tehát hanyad része vész el a napi átlagos három étkezésnek? Bizony, az egyharmada.. Ismerős nem? Pont, mint a Keto-diétánál, elhagyjuk az összkalóriabevételünk egyharmadát. Mit eredményez ez? Fogyást, mert ismét kalória deficitben leszünk.

  Szóval arra megy ki a játék, hogy az adott napon meghatározott étkezési sávban nem tudunk többet enni, mert nem bírunk (normális esetben) többet enni, de pont ebben van a buktatója is, mert ha valakinek feneketlen a gyomra, az egy étkezésben is hihetetlen mennyiségű ételt képes megenni és azt a mennyiségű kalóriát is el tudja fogyasztani, amit egy normáls ember nem. Éppen ezért lehet, hogy ezek az emberek, miután kipróbálták az időszakos böjtölést és átálltak Keto-diétára eredményeket tudtak felmutatni és félig meddig jogosan állíthatják, hogy az időszakos böjt nem működik, de igazából nem tudják miért.

diéta mítosz keto böjt kalória deficit

  Azért, mert az időszakos böljtölésnél nem volt behatárolva, mit és mennyit ehetnek az emberek, szóval egy olyan általánosságra épít a böjt, hogy egy ember nem képes XY mennyiségű ételnél többet megenni. Addig a Keto arra épít, hogy ha elhagysz egy egész csoportot az étkezésidből, azt nem fogod tudni pótolni a másik kettőből, ha megfeszülsz akkor se. Igazából egyik diéta sem lehet biztos benne, hogy az adott feltételek sikerülnek, és ezért nem is sikerülnek mindenkinek, de ez nem is fontos, mert: 

  A poén az, hogy mindekettő ugyan arra épít és ez, a KALÓRIA DEFICIT!  

  A következő részben alaposan kielemezzük, hogy mi is a kalóra deficit, azt hogy miért és hogyan működik, és azt, hogy hogyan lehet ebből életvitelszerűen elérni AKÁRMIT!

  Maradjatok velem!

  Bonsens