Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Autóinfó Németországból

Németország híres az autóiról és a használt autóiról is. Nem is csoda! Itt a legtöbben szinte családtagként bánnak a járgányukkal.

  Aki megérkezik Németországba egyből szembetűnik neki valami. Az autópark minősége. Csillogó – villogó autók ezrei szelik a kilómétereket a többségében jóminőségű utakon. Szánt szándékkal nem írtam, hogy mindenhol tükörsima az aszfalt, mert nem, de egy hét, vagy pár év autózás után hazatérni is.. Rémálom.

  Épp legutóbbi a hazaúton történt, a határlépés után nem egész 3 kilóméterrel, hogy "gondtalan" haladás közben egy AKKORA KRÁTERBE hajtottam bele... Azt hittem rommá szakadt a futómű. Még a szemem is könnybe lábadt szerintem, úgy fájt. Szerencsére nem lett semmi, de azért tudatosítni kellett magamban, ez nem az a hely, ahol csak úgy szórakozásból elindulnék kocsikázni, mert nemhogy a feszültséget nem tudnám levezetni, de az autó is kuka lenne. Persze ezután jött a következő, majd a következő, hol kisebb, hol nagyobb döccenés, huppanás... És agyvérzés Pesten, meg mindenhol IS!

  Na, ehhez képest itt álomutak vannak. Úgyhogy ha valaki autót vesz, a futóműprobléma a tizede lesz az otthoni autókhoz képest, de ne szaladjunk ennyire előre. Írtam, hogy csilli – villi. Ez sem véletlen. Otthon olyan üszökszökevény undormány az autók többsége, nem is értem. Hogy nem szégyelli magát senki, aki egy 100%, hogy fél éve slagvizet sem látott autóval előmerészkedik az odújából?! És ha így néz ki az autója, hogy nézhet ki a lakása?? Nem is értem, de ezt nekik kell tudni. Jó, hogy nem mindenkinek telik mosóba járni, de egy vödör mosogatószeres víz, egy szivacs meg egy ablakpucoló 500Ft, és 10 évre elég. (Mármint a mosogatószer meg az ablakmosó). Szóval Németország a fényesre vikszolt verdák hazája, ahol hiába tudják, hogy holnap esni fog az eső, ha ma ezerrel süt a nap, NEM FÉRSZ ODA EGY MOSÓBA SEM! Sehol. Mindegy, hogy rendes, vagy mosd le magad féle autómosó.. Agyigtele.

  Szóval elég jók az alapok. Ha viszont valaki szeretne innen autót, akkor több dologra kell figyelnie.

  Kitől..

  Ami a lehető legoptimálisabb, az a Privát NÉMET személytől, vezetett, hiánytalan szervízkönyves és frissen levizsgáztatott (TÜV) autók. Miért privát német? Azért, mert ami nem privát, az kereskedő. A kereskedő hasznot akar, bármi áron. Még a német kereskedő, az megbízható kategória, de ez nem törvényszerű. A többi kereskedőtől, török/orosz/lengyel, a Szűz Mária és Szent József óvjon minden normális embert. :D Alattomos, rohadék, rafinált kis emberkék ők, akik bármit megtesznek, hogy rádsózzanak valami hulladékot, amit annyi idő erejéig összetákolnak, amíg mész vele egy próbakört.

  Az első autóm, pont ilyen volt. Töröktől vettem, egy török ajánlotta és ő is vitt oda. Kinéztem a kis ocsmány zöld "B" Corsát és mint hozzá totál laikus, megnéztem és mondtam, hogy jó lesz! Elviszem. 3 nap után feküdt le motorhalottan. Köszi. Rendes emberek lehetnek ők, egy messzi galaxisban... Az oroszok dettó. Szóval a kereskedőket felejtsük el.

  Vezetett, hiánytalan szervízkönyv azért jó ha van, mert jobb a lelkünknek, hogy volt legalább szervízben, de semmit nem jelent. Ha egy olyané volt az autó, aki nem tudja hol kell a hűtővizet meg a motorolajat betölteni, akkor hiába a szervíz. Elég egyszer nem figyelni és belfigyel azonnal egy jó párszáz (ha nem 1000) eurós szerelés, ha egyáltalán még működőképes lesz egyáltalán. Azért a semminél jobb, ha ezt adják a kocsi mellé.

  Frissen levizsgázott. Ez viszont annál fontosabb! A keresőkben általában be lehet állítani, hogy 3-6-9-12 hónapos vagy újonnan levizsgázott autókat mutasson, ezt legalább 12-re állítsuk be szerintem. Ez azért fontos, mert ha nem török, orosz stb. kereskedőtől vesszük az autónk, akkor a hivatalos DEKRA szerv adja a TÜV-öt (vizsgát), vagy a kirendeltségükhöz tartozó autószerelő műhely és agyrém milyen alaposak. Vagyis ahol én vizsgáztattam (ma, 03.09), ott minden apróságra rámentek és olyan dolgokat "megjegyeztek", amik lehetséges következő hibafaktorok lehetnek, tehát, aki komolyabban veszi az autótartást, az ad a véleményre és ezeket a dolgokat, ha más nem is, de megnézeti szerelővel mielőtt valami nagyobb baj történik. Summázva, ez fontos.

  Ami még fontos..

  ..Balesetmentes! Ehhez a legkönnyebb venni vagy kölcsönkérni egy festékvastagságmérőt és körbemérni az adott autót, mert átverhetik az embert, lehet nem szánt szándékkal, mert az ötödik tulaj nem tudhatta mi történt 3 tulajjal ezelőtt. De vannak olyan állatfajok is, akik szemrebbenés nélkül azt hazudják, hogy nem volt törött az autó és a mérő ezt egy perc alatt lebuktathatja. Nagyon hasznos kütyü. Csak ajánlani tudom.

  Az autóvétel

  Nem egy ördöngősség. Ha megvan a kiszemelt, kipróbáltuk, körbemértük és minden rendben van, akkor meg kell írni egy adásvételit, átíratni az autót és kész. A rendszám problémára viszont figyeljünk oda. Itt kint ugyanis az autónak nincs fix rendszáma, nekünk kell minden átiratásnál rendszámot csináltani, ha még nem volt sajátunk, illetve a régi rendszámról ki kell jelenteni az autót. A kijelentést bárhol meg lehet tenni, viszont a rendszám általában kell a gazdájának és ha többszáz kilóméterről szeretnénk megvenni az álomautót, akkor rögtön problémába ütközhetünk, mert bejelenteni csak abban a körzetben tudjuk, ahol lakunk. Ezt úgy lehet megoldani, hogy vagy vakon elküldetjük az autó papírjait és kijelentjük és bejelentjük egyszerre, majd a rendszámunkkal együtt elmegyünk az autóért, vagy elmegyünk megnézzük és elvisszük az autót a tulaj rendszámával, és papírjaival, majd a ki és bejelenttés utána visszaküldjük neki a rendszámot. Van egy "C" verzió is. Ha kiveszünk egy ideiglenes rendszámot és azzal elmegyünk és elhozzuk az autót. Természetesen ez a legköltségesebb verzió. A másik kettőben csak a kb 80 euró költségünk lesz, plusz az út. Esetleg ott van még alternatív megoldásnak a tréler, de én indegenre, úgy hogy ott sem vagyok, nem bíznék semmit.

  Ez ennyi lett volna, ha valakiben felmerült kérdés vagy akármi, az nyugodtan írjon a bonsensofficial@gmail.com -ra további infóért!

  Bonsens

 

0 Tovább

milyen papírokat, milyen hivatalokban?

  Már túljutottunk a tervezésen és azon, hogy megéri-e elindulni. Most belekukkantunk abba, hogy lépésről-lépésre miket kell elintézni, hogy végre "csak" dolgozni és élni kelljen! 

  Bejelentkezés a lakcímre

  Kiérkezés után maximum három héten belül jelentkezni kell és ha ezt tényleg ki is várjuk, nem dícsérik meg az embert érte. Szóval igyekezzünk minél hamarabb elmenni a városházára és tessék bejelentkezni. Itt igazából csak pár általános kérdésre kell válaszolni, ha valaki házas, gyereke van (és innen szeretne családi pótlékot) azt is jobb előre jelezni, mint legyinteni, hogy: "Jól van az, majd elintézzük..!". Személyigazolvány, lakcímkártya legyen nálunk, utóbbi azért, hogy ne kelljen 20 percig betűzni Balatonakarattyát, satöbbit..

  Apróbetűsként megemlíteném a vallási adót, ami itt teljesen normális, viszont aki nem szeretné, hogy extra pénzt levonjanak érte, akkor mehet a pipa a "Nem vagyok vallásos" rubrikába. Az apróbetűs apróbetűse pedig az, ha valaki itt akar házasodni templomban, viszont nincs vallásosként regisztrálva, nem házasodhat templomban. Bár ezt ki tudja, akkor amikor kiérkezik?! :)


  Adószám 

  A városházán való bejelentkezéstől számított 3-4 héten belül érkezik postán, már nem kell külön beszerezni. Viszont az a tapasztalat, hogy nem nagyon akar megérkezni és a munkaadó azért szereti tudni, szóval ha nem jönne meg akkor érdemes ismét elfordulni a városházára és megkérdezni. Ezután nem kell általában tovább várni, helyben megkapjuk a kívánt dokumentumot és mehetünk is.

  TB

  Az egészségügyi biztosítást itt mi választhatjuk meg, több variációs lehetőség van. A legtöbben az AOK nevű biztosítónál vannak, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül őket kell választani. Személy szerint nem ismerek senkit, aki máshol lenne és mivel mindenki elégedett velük, ezért nyugodt szívvel tudom ajánlani. 

  Itt is fontos, hogy minden papírunk velünk legyen, amit eddig kaptunk. A regisztráció után kapunk egy levelet és ezzel a levéllel, plusz egy igazolványképpel vissza kell menni és kérvényezni a EÜ-kártyát. Erről azt kell tudni, hogy 3-4 hét mire megjön. Majd jön még egy és még egy.. :D Nem kell megijedni és örüljünk, ha csak egy érkezik. Ha viszont több érkezik, mindenképp tartsuk meg az összeset és ha valami problémánk van vigyük magunkkal azokat. Nyugalom, nem fognak full elmeroggyantnak nézni, teljesen normális, hogy így "túlkapják" és többet küldenek, jobb helyeken ezután a nem aktívakat kettévágják nekünk, ha ezt nem teszik meg , inkább tartsuk őket magunknál. Sosem tudhatjuk, hogy mikor lesz rá szükség. 

  Külön megjegyezném, hogy akinek nem olyan jók a fogai, az azonnal kössön havi 6-8 euróért extra biztosítást a fogára, mert 2 hónap míg "aktiválódik" és így nem kell később horror összegeket a fogorvosnál hagyni, vagy extrán szabit kivenni, hogy otthon meg tudják csinálni. 

 

  Bankkártya

  Választási lehetőségből nincs hiány, ki se tudok emelni senkit a sorból. A legjobb, ha tudjuk, hol bankol a munkaadó és mi is ott bankolunk, ez 1-2 nappal lerövidítheti a fizetés átutalását. De annyira nem fontos szerintem ez sem.

  Vigyázzunk inkább, hogy olyan csomagot válasszunk, ami a mi igényeinket szolgálja. Sokat lehet spórolni azon, ha tudjuk, hogy inkább átutalunk vagy ki szeretjük venni a pénzünket automatából, utalunk-e haza stb. Ez mind-mind lehet plusz 5-10 euró csomagtól függően havonta, ami évi 60-120 euró. Az azért nem mindegy hosszútávon. 

  Ami még említésre méltó, hogy nem minden bank szeret olyanoknak számlát nyitni, akikkel nem tudnak 1/1 kommunikálni. Szóval ha mindenképp tolmácsolásra van szükségünk, akkor készüljünk fel,  nem biztos, hogy csak egy bankba kell bemennünk. Egy biztos középszintű német vagy egy jó angol tudás amúgy elég.

  +1, ARD/ZDF

  Az örök "bérgyilkos", a német rádióadó. Elég hülyén hangzik, de igen, ez a rádió/tv adó. Ők azok, akik miután elintéztünk mindent és hátradőlünk elégedetten, már-már elfelejtjük a sok megpróbáltatást és kínos hallgatásokat a hivatalokban, megérkezik egy ártatlannak tűnő levél formájában az "agyrák" és azt kérik tőlünk, hogy 3 hónapra visszamenőleg a bejelentkezésünk napjától kezdve fizessük ki az elmaradt havi 18,26 eurót plusz a késedelmi díjjat, és szíveskedjünk kitölteni egy szép papírkát az adatainkkal és a banki átutaláshoz szükséges adatokat is.  Kedves nem?!  

  Általában azt váltja ki az emberekből, hogy: Az édes... .. *?!ß$ˇ^~!! :D Majd többen beleesnek abba a hibába, hogy nem fizetik ki, vagy úgy vannak vele, mehet a "nem érdekel" fiókba. Ősi hiba. Ezek nem viccelnek, levadásznak, bárhol, bármikor megtalálnak és olyan késedelmi díjjat szabnak ki, hogy az agyad eldobod. Szóval ha van mód és lehetőség a holnapjukon levő adatlapot tessék kitölteni és átutalással minden hónap első napján kifizetni. Vicc nélkül.

 Extra apróbetűsként hozzáteszem, hogy háztartásonként EGY embernek kell fizetni. Nyugodtan utána lehet nézni azoknak, akik ész nélkül fizetik. VISZONT ez nem jogosít fel arra, hogy nem kell fizetned! Mivel automatikusan bekerülsz a rendszerbe ezért NEKED kell lemondani és szólni, hogy már van, aki fizeti a háztartásodban. Ez ingyen van, de ne képzelje senki, hogy ennek tudatában egyeszerűen nem fizet!!

 Ennyi észosztás elég is szerintem mára.. ;) A következő részben szétnézünk általánosságban mennyibe kerül az élet, és milyen különbségek vannak az emberek között otthon és itt. Maradjatok velem! :) 

   

  

  

  

0 Tovább

Munkahelyek, Fizetések Németországban

Az

0 Tovább

Irány Németország

  Elindulnál, de nem tudod hogy? Nincs kedved ötezer helyről infórmálódni? Itt a helyed!

  A tapasztalataim kikezdhetetlenek. Voltam fent, lent és mindenhol. Elkövettem hibákat, amiket nem kell\kellene mindenkinek elkövetni. Megpróbalom leírni nektek, hogyan induljatok el, mi is kell ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a kezdet és természetesen a folytatás is. Tartsatok velem! 

  Kezdjük a legelején


 

  Légy határozott. Elég ennyi, hogy: Nem bírom tovább! Nem érdekelnek a kifogások és hogy ki mit gondol.. ÉN elindulok!

  Ez most kiborít pár embert, akik már írják is a kommentet, hogy: Persze, könnyű azt mondani! De mi lesz ezzel, azzal, családdal, Rózsi nénivel, az aranyhalammal, a házzal stb. Ha magatokra ismertetek, akkor ez a hely nem nektek szól! Sziasztok! 

  Szóval, ha megvan az elhatározás, akkor a következő lépés, ami nagyon megkönnyíti a kijutást az az, hogy szerezz egy ismerőst. 100%, hogy van egy ismerősöd, akinek van egy "olyan" ismerőse, aki már kint van, de ha véletlenül nincs ilyen, akkor a következő helyeken keress:

  -  Fórumok 

  -  Facebook csoportok

  A másodikat tudom ajánlani, de vigyázat! Bunkó áradat várható! Igen, sajnos kishazánkból érkezett, magát már-már "újgazdagnak" és zseninek tekintő élőlényekkel találkozhatsz, akik csak beugatni tudnak és okoskodni, de ne aggódj, vannak még emberek is, akik önzetlenül megpróbálnak neked segíteni, ha másért nem is, de a jobb társaság reményében mindenképp.

  Miért fontos az ismerős?

  Mert ahhoz, hogy dolgozz, bejelentett lakcím kell, viszont hogy lakásod legyen, bejelentett munkahely. Ez bizony egy 22-es.. Általában egy ismerős jelenti a megoldást, akinél el tudsz lenni addig, amig el nem intézed a "papírmunkát" és el nem kezdesz dolgozni. Minden más opcióhoz igazából csak pénz vagy elég pénz kell..

  Hogy mennyi az annyi?

  Nem fogok ámítani senkit. Én, a mai eszemmel és tapasztalatommal azt mondanám, hogy 1500 euroval el lehet indulni bátran.

  Milyen költségek merülnek fel induláskor?

  Kiút: kb 70 – 150 euro, mert nem mindegy, hogy Passauba vagy Hamburgba készülsz. Úgynevezett háztól – házig taxival, oszkárral, flixbusszal elég pontosan oda tudsz érkezni, ahova szeretnél. Ezek nem a kényelemről szólnak, viszont viszonylag olcsók.

  Lakás: Egy szoba 100 – 300 euróig mehet rezsivel, attól függ.. Munkásszálló kb. 400/hó, lakást (normális lakást) 1 szobával, 350 – 450 + rezsi + kauciótól lehet találni.

  Kaja: heti 40-60 euróból egy átlag ember el van. Kérdés, Te átlag vagy-e? :D

  Egyéb: kell egy itteni telefonszám, elmenni A-ból B-be... Inkább a szívességek kérésének terhét kell elviselni, de ne adjátok fel! :)

  Amúgy el lehet kevesebbel is indulni. Én pénz nélkül jöttem ki anno, de volt szállásom, és aki tudott segíteni munkát keresni és addig, amíg nem volt, "hitelbe" lakhattam. Két és fél hónapot ültem és vártam, de sikerült kb 800 euro mínusz után elkezdeni dolgozni és még két hónap múlva elköltözni. Szóval itt nincs lehetetlen és szerintem egy komoly elhatározás\kitartás többet ér minden pénznél.. Kifizetődik? IGEN!

  Aki pedig nem kényszerpályáról indul, van pénze, hipp-hopp megtalálhatja a jövőjét megalapozó támpontot egy lakás formájában, de:

 Milyen alternatív megoldások vannak?


  Munkásszálló: Tökéletes azoknak, akik egyedül indulnak, bírják a kis helyeket. Ki lehet fogni jobbakat, de a legtöbb bevándorlókkal van tele. Nem mindig jó a "hangulat" és elég nehéz elviselni 100 féle népség, 100 féle szokását. De a semminél jobb.

  Munkaadó: Nagyon sok helyen van "B" terve a munkaadóknak és mivel ők valószínű ismerősök a környéken, ezért ha nem saját ingatlanjában, de valahol segítenek találni egy helyet, ahol el tudsz lenni pár hónapot, addig amíg meg nem erősödsz annyira, hogy ki tudj venni egy lakást saját magad. Ilyeneket főleg vendéglátósok fognak találni, vagy akik a mezőgazdaságban esetleg húsiparban szeretnének elhelyezkedni.

  Találj olyan helyet ahol, szállást adnak munkáért cserébe: Rengeteg oldal van fent a neten, ami speciáliasan ezekre van ráállva. Családok, idős egyedülállók vagy éppen párok is keresnek "segítséget" általában kerti és\vagy házvezetési feladatok elvégzésére, ahol ezekért ha pénzt nem is mindenhol, de szállást és ételt biztosítnak.

  Mi van még: couchsurfing, airbnb és még sok más booking oldal van, ahol olcsón találhattok szállást.

 Remélem kezdésnek ez elég! :)

  A következő részben jönnek a munkalehetőségek, fizetések és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok. Le ne maradjatok! :)


 

  Bonsens


 


 


 

 

1 Tovább

blogavatar

Érezd jól magad. Légy önmagad és csinaláld azt, amit szeretsz csinálni. Én is ezt teszem. Írok, edzek, jókat főzök és megpróbálom mosolyogva venni az akadályokat, amiket az élet elém gördít. Ha egy pozitív, életcentrikus kikapcsolódásra vágysz a hétköznapok szürkeségében, akkor itt a helyed! :)

Utolsó kommentek