Már túljutottunk a tervezésen és azon, hogy megéri-e elindulni. Most belekukkantunk abba, hogy lépésről-lépésre miket kell elintézni, hogy végre "csak" dolgozni és élni kelljen! 

  Bejelentkezés a lakcímre

  Kiérkezés után maximum három héten belül jelentkezni kell és ha ezt tényleg ki is várjuk, nem dícsérik meg az embert érte. Szóval igyekezzünk minél hamarabb elmenni a városházára és tessék bejelentkezni. Itt igazából csak pár általános kérdésre kell válaszolni, ha valaki házas, gyereke van (és innen szeretne családi pótlékot) azt is jobb előre jelezni, mint legyinteni, hogy: "Jól van az, majd elintézzük..!". Személyigazolvány, lakcímkártya legyen nálunk, utóbbi azért, hogy ne kelljen 20 percig betűzni Balatonakarattyát, satöbbit..

  Apróbetűsként megemlíteném a vallási adót, ami itt teljesen normális, viszont aki nem szeretné, hogy extra pénzt levonjanak érte, akkor mehet a pipa a "Nem vagyok vallásos" rubrikába. Az apróbetűs apróbetűse pedig az, ha valaki itt akar házasodni templomban, viszont nincs vallásosként regisztrálva, nem házasodhat templomban. Bár ezt ki tudja, akkor amikor kiérkezik?! :)


  Adószám 

  A városházán való bejelentkezéstől számított 3-4 héten belül érkezik postán, már nem kell külön beszerezni. Viszont az a tapasztalat, hogy nem nagyon akar megérkezni és a munkaadó azért szereti tudni, szóval ha nem jönne meg akkor érdemes ismét elfordulni a városházára és megkérdezni. Ezután nem kell általában tovább várni, helyben megkapjuk a kívánt dokumentumot és mehetünk is.

  TB

  Az egészségügyi biztosítást itt mi választhatjuk meg, több variációs lehetőség van. A legtöbben az AOK nevű biztosítónál vannak, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül őket kell választani. Személy szerint nem ismerek senkit, aki máshol lenne és mivel mindenki elégedett velük, ezért nyugodt szívvel tudom ajánlani. 

  Itt is fontos, hogy minden papírunk velünk legyen, amit eddig kaptunk. A regisztráció után kapunk egy levelet és ezzel a levéllel, plusz egy igazolványképpel vissza kell menni és kérvényezni a EÜ-kártyát. Erről azt kell tudni, hogy 3-4 hét mire megjön. Majd jön még egy és még egy.. :D Nem kell megijedni és örüljünk, ha csak egy érkezik. Ha viszont több érkezik, mindenképp tartsuk meg az összeset és ha valami problémánk van vigyük magunkkal azokat. Nyugalom, nem fognak full elmeroggyantnak nézni, teljesen normális, hogy így "túlkapják" és többet küldenek, jobb helyeken ezután a nem aktívakat kettévágják nekünk, ha ezt nem teszik meg , inkább tartsuk őket magunknál. Sosem tudhatjuk, hogy mikor lesz rá szükség. 

  Külön megjegyezném, hogy akinek nem olyan jók a fogai, az azonnal kössön havi 6-8 euróért extra biztosítást a fogára, mert 2 hónap míg "aktiválódik" és így nem kell később horror összegeket a fogorvosnál hagyni, vagy extrán szabit kivenni, hogy otthon meg tudják csinálni. 

 

  Bankkártya

  Választási lehetőségből nincs hiány, ki se tudok emelni senkit a sorból. A legjobb, ha tudjuk, hol bankol a munkaadó és mi is ott bankolunk, ez 1-2 nappal lerövidítheti a fizetés átutalását. De annyira nem fontos szerintem ez sem.

  Vigyázzunk inkább, hogy olyan csomagot válasszunk, ami a mi igényeinket szolgálja. Sokat lehet spórolni azon, ha tudjuk, hogy inkább átutalunk vagy ki szeretjük venni a pénzünket automatából, utalunk-e haza stb. Ez mind-mind lehet plusz 5-10 euró csomagtól függően havonta, ami évi 60-120 euró. Az azért nem mindegy hosszútávon. 

  Ami még említésre méltó, hogy nem minden bank szeret olyanoknak számlát nyitni, akikkel nem tudnak 1/1 kommunikálni. Szóval ha mindenképp tolmácsolásra van szükségünk, akkor készüljünk fel,  nem biztos, hogy csak egy bankba kell bemennünk. Egy biztos középszintű német vagy egy jó angol tudás amúgy elég.

  +1, ARD/ZDF

  Az örök "bérgyilkos", a német rádióadó. Elég hülyén hangzik, de igen, ez a rádió/tv adó. Ők azok, akik miután elintéztünk mindent és hátradőlünk elégedetten, már-már elfelejtjük a sok megpróbáltatást és kínos hallgatásokat a hivatalokban, megérkezik egy ártatlannak tűnő levél formájában az "agyrák" és azt kérik tőlünk, hogy 3 hónapra visszamenőleg a bejelentkezésünk napjától kezdve fizessük ki az elmaradt havi 18,26 eurót plusz a késedelmi díjjat, és szíveskedjünk kitölteni egy szép papírkát az adatainkkal és a banki átutaláshoz szükséges adatokat is.  Kedves nem?!  

  Általában azt váltja ki az emberekből, hogy: Az édes... .. *?!ß$ˇ^~!! :D Majd többen beleesnek abba a hibába, hogy nem fizetik ki, vagy úgy vannak vele, mehet a "nem érdekel" fiókba. Ősi hiba. Ezek nem viccelnek, levadásznak, bárhol, bármikor megtalálnak és olyan késedelmi díjjat szabnak ki, hogy az agyad eldobod. Szóval ha van mód és lehetőség a holnapjukon levő adatlapot tessék kitölteni és átutalással minden hónap első napján kifizetni. Vicc nélkül.

 Extra apróbetűsként hozzáteszem, hogy háztartásonként EGY embernek kell fizetni. Nyugodtan utána lehet nézni azoknak, akik ész nélkül fizetik. VISZONT ez nem jogosít fel arra, hogy nem kell fizetned! Mivel automatikusan bekerülsz a rendszerbe ezért NEKED kell lemondani és szólni, hogy már van, aki fizeti a háztartásodban. Ez ingyen van, de ne képzelje senki, hogy ennek tudatában egyeszerűen nem fizet!!

 Ennyi észosztás elég is szerintem mára.. ;) A következő részben szétnézünk általánosságban mennyibe kerül az élet, és milyen különbségek vannak az emberek között otthon és itt. Maradjatok velem! :)