Milyen különbségeket vesz észre az ember, ha kiköltözik? Milyen különbségek vannak otthon és itt az emberek között?

  Amikor megérkezik valaki Németországba, szerintem valami nyugalom féle veszi körbe. Ez a levegőben van, egyszerűen más. Még ha csak az ablakon kinézünk, akkor is. Lehet csak a távolság.. De a legtöbb embernek a stresszes otthoni környezet után ez egy olyan hely, ahol végre tiszta lappal, előítéletek nélkül indulhat. Ahol nem azon kell gondolkozni, hogy jut-e falat a szánkba a hónap végén, vagy mikor jön egy újabb nyomorúságos sárga csekk. Ez teljesen elmúlik itt és egy kellemes, simán "jó" érzés váltja fel, ami nem fog elszállni, az idő múlásával sem.

  Az ember itt, ha elkezd dolgozni, nincs többé olyan mély gödör, amiből ne tudna kimászni. Ez extra motivációt ad és mivel mindig látod az alagút végén a fényt, nem kevés életerővel vértez fel a hétköznapokban. Megváltozik a mentalitásod, átvált pozitívra, ha pedig amúgy is pozitív voltál, akkor ez a többszöröse lesz. Sokkal könnyebb az akadályokat átugrani, kiegyensúlyozottan tudsz élni, nincs miért félni, itt nem fogy el a munka, a szociális háló igazságos, szóval magában a rendszerben nincs annyi buktató és nem kell annyit kockáztatni sem.

  Otthon nagyon sok embernek nincs idegrendszere már a hétköznapi dolgokat sem nyugalommal elviseni. Pl.: Mindenki idegbeteg bármikor vezetni kell, dudál, üvölt, szidja a másik összes felmenőjét és "boldogan" újságolja a munkahelyére beérve, hogy mennyi idióta van az utakon, minden áldott reggel. Valószínű a másik autóban űlő, akit szidtak ugyanezt teszi, pedig egyiknek sem a másikkal, inkább a saját életével van problémája. Lehet ez oltári általánosítás, de azt gondolom, hogy itt nincs az emberekben általános stressz a megélhetésük miatt és ezáltal az utakon, meg sehol sincs. Nem fogok messzemenő pszichoanalízist prezentálni erről, aki érti, érti.. Aki nem akarja érteni, úgysem fogja. Szóval, kint mindenki betartja a szabályokat, előzékeny, a zöldnél el tud indulni, nem használja feleslegesen a belső sávot stb. (mint ahogy lennie kéne). A szabályosság, mint a 30-as sebesség betartása vagy az hogy itt mindenki beenged egy besorolásra várót pedig általában csak minket idegesít, a mentalitásunkból fakadóan, de ha jobban belegodolunk.. Mennyivel könnyebb így az élet?! Jópár évenek el kell telnie, hogy ehhez alkalmazkodjunk és van amikor ennek ellenére is kiborulunk, de amikor visszamegyünk Magyarországra, egyből észrevesszük a fortyogó negativitást, ami az utakon is hömpölyög.

  Ez csak egyetlen példa volt, de mondhattam volna a bunkó eladóktól kezdve, az általában irigy tekintetű emberekig az utcán bármit. A hab a tortán, hogy senki sem a saját, hanem inkább a másik dolgával foglalkozik és így tovább. De ez nem újdonság szerintem. 

  Ezzel szemben itt, ha valaki "ismeretlenül" betér egy áruházba reggelente, akkor a kisimult árufeltöltők mosolyogva köszönnek ránk, az utcán nem találkozunk méregető szempárokkal, tiszteletet sugároznak az emberek egymás felé, mert itt van valamiféle egység, mindenki, mindenhol ultra segítőkész, kedves.

  Apropó, segítőkész!

  Amikor először költöztem mindenkitől külön itt kint, akkor nem sok holmim volt. Szó szerint csak egy martac, pár dolog a konyhában, egy 1000 éves számítógép és egy mosógép. Miután beköltöztem, a főbérlő mosolyogva csengetett az egyik nap, hogy szívesen megnézné, hogyan rendeztem be a lakást. Feljött.. és ámulva konstatálta, hogy igazából semmim sincs. Kérdezte, hogy hogy lehet ez? Csak annyit mondtam neki, hogy "Minden kezdet nehéz.." erre elviharzott és nem egész egy óra múlva, már jött is, hogy a ismerőseit felhívta és mindegyiknél van valami számomra, csak érte kéne menni. Mondtam, hogy köszönöm, de nincs se autóm, se ismerősöm aki segítene, semmi, erre ő: Akkor holnap jönnek egy utánfutóval és elhozunk mindent, van időm? - Persze. - mondtam, és az ez utáni pár hétben legalább ötször fordultunk, volt hogy 20km-t mentünk csak odafele és teljesen be tudtam rendezni a lakást, még volt olyan hely is, ahol válogatni tudtam a felajánlott dolgokból. És egy centet sem fogadott el tőlem senki..

  Na ezt otthon, ahol egy rothadó, penészes hűtőért is 5000Ft-ot elkérnek, csak azért mert működik, nem nagyon tudom elképzelni!

  Tisztelet a kivételnek!

  Így kezdésnek ennyi, hagyok időt feldolgozni és nemsoká jövök a folytatással!

  Nem szánt szándékkal öntöttem először az otthoniakra a hidegzuhanyt, csak ez jött ki. Aggodalomra semmi ok, a másik oldal is megkapja a magáét! :D

  Bonsens