Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Autóinfó Németországból

Németország híres az autóiról és a használt autóiról is. Nem is csoda! Itt a legtöbben szinte családtagként bánnak a járgányukkal.

  Aki megérkezik Németországba egyből szembetűnik neki valami. Az autópark minősége. Csillogó – villogó autók ezrei szelik a kilómétereket a többségében jóminőségű utakon. Szánt szándékkal nem írtam, hogy mindenhol tükörsima az aszfalt, mert nem, de egy hét, vagy pár év autózás után hazatérni is.. Rémálom.

  Épp legutóbbi a hazaúton történt, a határlépés után nem egész 3 kilóméterrel, hogy "gondtalan" haladás közben egy AKKORA KRÁTERBE hajtottam bele... Azt hittem rommá szakadt a futómű. Még a szemem is könnybe lábadt szerintem, úgy fájt. Szerencsére nem lett semmi, de azért tudatosítni kellett magamban, ez nem az a hely, ahol csak úgy szórakozásból elindulnék kocsikázni, mert nemhogy a feszültséget nem tudnám levezetni, de az autó is kuka lenne. Persze ezután jött a következő, majd a következő, hol kisebb, hol nagyobb döccenés, huppanás... És agyvérzés Pesten, meg mindenhol IS!

  Na, ehhez képest itt álomutak vannak. Úgyhogy ha valaki autót vesz, a futóműprobléma a tizede lesz az otthoni autókhoz képest, de ne szaladjunk ennyire előre. Írtam, hogy csilli – villi. Ez sem véletlen. Otthon olyan üszökszökevény undormány az autók többsége, nem is értem. Hogy nem szégyelli magát senki, aki egy 100%, hogy fél éve slagvizet sem látott autóval előmerészkedik az odújából?! És ha így néz ki az autója, hogy nézhet ki a lakása?? Nem is értem, de ezt nekik kell tudni. Jó, hogy nem mindenkinek telik mosóba járni, de egy vödör mosogatószeres víz, egy szivacs meg egy ablakpucoló 500Ft, és 10 évre elég. (Mármint a mosogatószer meg az ablakmosó). Szóval Németország a fényesre vikszolt verdák hazája, ahol hiába tudják, hogy holnap esni fog az eső, ha ma ezerrel süt a nap, NEM FÉRSZ ODA EGY MOSÓBA SEM! Sehol. Mindegy, hogy rendes, vagy mosd le magad féle autómosó.. Agyigtele.

  Szóval elég jók az alapok. Ha viszont valaki szeretne innen autót, akkor több dologra kell figyelnie.

  Kitől..

  Ami a lehető legoptimálisabb, az a Privát NÉMET személytől, vezetett, hiánytalan szervízkönyves és frissen levizsgáztatott (TÜV) autók. Miért privát német? Azért, mert ami nem privát, az kereskedő. A kereskedő hasznot akar, bármi áron. Még a német kereskedő, az megbízható kategória, de ez nem törvényszerű. A többi kereskedőtől, török/orosz/lengyel, a Szűz Mária és Szent József óvjon minden normális embert. :D Alattomos, rohadék, rafinált kis emberkék ők, akik bármit megtesznek, hogy rádsózzanak valami hulladékot, amit annyi idő erejéig összetákolnak, amíg mész vele egy próbakört.

  Az első autóm, pont ilyen volt. Töröktől vettem, egy török ajánlotta és ő is vitt oda. Kinéztem a kis ocsmány zöld "B" Corsát és mint hozzá totál laikus, megnéztem és mondtam, hogy jó lesz! Elviszem. 3 nap után feküdt le motorhalottan. Köszi. Rendes emberek lehetnek ők, egy messzi galaxisban... Az oroszok dettó. Szóval a kereskedőket felejtsük el.

  Vezetett, hiánytalan szervízkönyv azért jó ha van, mert jobb a lelkünknek, hogy volt legalább szervízben, de semmit nem jelent. Ha egy olyané volt az autó, aki nem tudja hol kell a hűtővizet meg a motorolajat betölteni, akkor hiába a szervíz. Elég egyszer nem figyelni és belfigyel azonnal egy jó párszáz (ha nem 1000) eurós szerelés, ha egyáltalán még működőképes lesz egyáltalán. Azért a semminél jobb, ha ezt adják a kocsi mellé.

  Frissen levizsgázott. Ez viszont annál fontosabb! A keresőkben általában be lehet állítani, hogy 3-6-9-12 hónapos vagy újonnan levizsgázott autókat mutasson, ezt legalább 12-re állítsuk be szerintem. Ez azért fontos, mert ha nem török, orosz stb. kereskedőtől vesszük az autónk, akkor a hivatalos DEKRA szerv adja a TÜV-öt (vizsgát), vagy a kirendeltségükhöz tartozó autószerelő műhely és agyrém milyen alaposak. Vagyis ahol én vizsgáztattam (ma, 03.09), ott minden apróságra rámentek és olyan dolgokat "megjegyeztek", amik lehetséges következő hibafaktorok lehetnek, tehát, aki komolyabban veszi az autótartást, az ad a véleményre és ezeket a dolgokat, ha más nem is, de megnézeti szerelővel mielőtt valami nagyobb baj történik. Summázva, ez fontos.

  Ami még fontos..

  ..Balesetmentes! Ehhez a legkönnyebb venni vagy kölcsönkérni egy festékvastagságmérőt és körbemérni az adott autót, mert átverhetik az embert, lehet nem szánt szándékkal, mert az ötödik tulaj nem tudhatta mi történt 3 tulajjal ezelőtt. De vannak olyan állatfajok is, akik szemrebbenés nélkül azt hazudják, hogy nem volt törött az autó és a mérő ezt egy perc alatt lebuktathatja. Nagyon hasznos kütyü. Csak ajánlani tudom.

  Az autóvétel

  Nem egy ördöngősség. Ha megvan a kiszemelt, kipróbáltuk, körbemértük és minden rendben van, akkor meg kell írni egy adásvételit, átíratni az autót és kész. A rendszám problémára viszont figyeljünk oda. Itt kint ugyanis az autónak nincs fix rendszáma, nekünk kell minden átiratásnál rendszámot csináltani, ha még nem volt sajátunk, illetve a régi rendszámról ki kell jelenteni az autót. A kijelentést bárhol meg lehet tenni, viszont a rendszám általában kell a gazdájának és ha többszáz kilóméterről szeretnénk megvenni az álomautót, akkor rögtön problémába ütközhetünk, mert bejelenteni csak abban a körzetben tudjuk, ahol lakunk. Ezt úgy lehet megoldani, hogy vagy vakon elküldetjük az autó papírjait és kijelentjük és bejelentjük egyszerre, majd a rendszámunkkal együtt elmegyünk az autóért, vagy elmegyünk megnézzük és elvisszük az autót a tulaj rendszámával, és papírjaival, majd a ki és bejelenttés utána visszaküldjük neki a rendszámot. Van egy "C" verzió is. Ha kiveszünk egy ideiglenes rendszámot és azzal elmegyünk és elhozzuk az autót. Természetesen ez a legköltségesebb verzió. A másik kettőben csak a kb 80 euró költségünk lesz, plusz az út. Esetleg ott van még alternatív megoldásnak a tréler, de én indegenre, úgy hogy ott sem vagyok, nem bíznék semmit.

  Ez ennyi lett volna, ha valakiben felmerült kérdés vagy akármi, az nyugodtan írjon a bonsensofficial@gmail.com -ra további infóért!

  Bonsens

 

0 Tovább

Magyar vs. Német! Ki a jobb? 2.rész

  Az első csillámporos benyomás után, miután realizálódik, hogy milyenek is itt az emberek, lehet hogy néhányak kiábrándulnak kicsit, de ez teljesen normális szerintem.

  Őszinte leszek, ha valamilyen oknál fogva kicserélhetnénk az emberek tudását és munkához való hozzáállását az országok között, akkor mi magyarok a német eszköztárral, egy jó vezetés mellett hipp-hopp világnagyhatalommá válhatnánk. Ők maguk rengeteget hisznek magukról, azt hogy tájékozottak, okosok.. Hogy egymásnál is okosabbak. Közben meg..

  Szörnyű az általános butaság, szinte érthetetlen. Csak, hogy tisztán lássatok elmondom, hogy az itt általános iskola felső tagozatának megfelelő osztályokban még kb. a 4 alapműveletet gyakorolják a gyerekek és egy felnőtt ember számológéppel sem biztos, hogy tud százalékot számítani. Meg amúgy általánosságban véve számolni.

magyar német külföld kiajobb

  Pl.: Van hogy a főnököm egy fél délelőttöt eltölt azzal, hogy összeszámolja az adott nap estéjére leadott előrendelt kacsák számát és hogy ahhoz mennyi krumpligombóc kell.. Egy ember, egy fél kacsát kap és 2 gombócot. Tehát mondjuk 12 ember --> 6 kacsa és 24 gombóc. Ez egy háromnegyed óra kb, mire ide eljutunk, láthatóan véres verejtékkel. És a kollégák dettó.

  Bocsánat, hogy megint példálózok, de ki kell írjam magamból..! Dolgoznak itt konyhai kisegítők is. Igen, van német is köztük. Azt képzeljétek el, hogy 15 éve dolgozik itt és nem tudja megjegyezni, melyik húsra, melyik mártás kell, amikor 20 étel van, amit hús + mártás kombinációban eladunk. 20!!! Nem 2000... 20! Na már most ezt egy átlagos ember maximum 10 perc alatt megtanulja és 2 nap gyakorlás után hiba nélkül kivitelezi. Hihetetlen és elkeserítő!

  És mielőtt valaki rámolvasná, hogy kiemelek embereket egy 88 milliós országból, az a tény, hogy bárhol bevándorlókkal beszélsz ez beszédtéma lesz, hogy mennyire hozzá nem értők, mennyire buták és mindent "mi" bevándorlók csinálunk meg nekik, az 100%.

  Az igazság az, hogy megveszik kilóra a kreativitás, az elképesztően jól képzett munkaerőt, hiába van ráírva, hogy Made in Germany, az nem feltétlenül az ő érdemeiket tükrözi, hanem a sok bevándorló kőkemény munkáját.

magyar német külföld kiajobb  Zárásul ehhez azt tudom mondani, tisztelet a kivételnek, de senki sem akar 100% on dolgozni. Ha mi magyarok vagyunk a 100%, akkor a német az olyan 70.

  Meg tudnák tenni! De sajnos, vagy nem sajnos, nem teszik.

  Aztán..

  Brutálisan ragaszkodnak a régi "jól bevált" dolgokhoz. Az innováció szó szerintem itt, nincs benne a szótárban vagy az, hogy "máshogy is lehet". A gyorsabban, egyszerűbben...? Azonnali visszakozást vált ki belőlük, hisz ők tudják, hogy hogy kell, és mivel az elmúlt 30 évben valami működött, ezután is fog.

  Beszóltak azért, hogy miért balról jobbra panírozok, amikor azt jobbról balra szokták.. Mintha nem lenne mindegy amúgy. Ilyen és ehhez hasonló piszlicsáré dolgokkal szerintem minden jóérzésű és motivált embernek el tudják venni az élettől is a kedvét.

  Csak állsz, nézel ki a fejedből és a belső hang azt mondogatja: Ez most komoly?!

magyar német külföld kiajobb

  Egyre többet akarnak, viszont elfelejtenek maguktól adni..

  Ez is annyira tipikus. Bárhol dolgoztam eddig, mindenhol adott volt a lehetőség az előrejutáshoz. De nem lehet nem érszrevenni, hogy elsunyizzák az érdemeket és egy vállveregetés vagy "Szép munka!" után, úgy mennek, ahogy jöttek. Sokáig azt gondolja az ember: Majd ekkor.. vagy akkor.. tuti jön a fizetésemelés, vagy jól megérdemelt prémium, valami. De nem. Ekkor a magunkfajta, még többet ad és még többet, hogy NA MOST!! És nem. Lassan már kételkedni kezdünk magunkban.. Biztos jól csinálom? Mi lehet a baj..? Majd jön egy újabb "Szép munka!" és ennyi. Az elvégzett munka mennyisége idővel már majd a duplájára nő és ott tartunk, hogy fel vagyunk kérdezve, ha nem végezzük el azt, amit először nem is nekünk kellett megcsinálni. Az lesz a normális. Nálam előfordult az is, hogy amíg én könyékig a retkes mosogatólében áztam szakácsként, két kollégám nem tudva, hogy értem ők mit beszélnek, a következő csevegést folytatták le, háttal nekem: - Na, ki áll mögöttem?? - kérdezte az egyik. - A hülye! - mondta a másik. (Igen, két német kolléga volt.)

magyar német külföld kiajobb

  Ez az a pont, ahol muszáj lépni vagy durván ki leszel használva! Nyugodtan reklamálj, állj ki magadért! Meg fogja őket lepni, hogy van gondolatod, vagy hogy egyáltalán "észrevetted" mi történik körülötted. Jobb esetben ezután már maguktól felajánlják az extra juttatást, ha nem, akkor én nem voltam rest keményebb módszerekhez nyúlni, hogy megkapjam, ami nekem szerintem jár. Csak ezután köszöntött be a kölcsönös tisztelet időszaka, de megérte! Jelenleg konyhafőnökként tengetem napjaim, ugyanitt.

Soha ne törődjetek bele, az igazságtalanságba!

  Ez a "pár" gondolat, nem degradálásról szólt, ezek egyszerűen majd' 10 év nyitott szemmel járás eredmenyei. Mind saját tapasztalat. Ha valaki szeretné megosztani a történetét ezzel kapcsolatban, akkor küldje el azt a bonsensofficial@gmail.com -ra, Milyenek a németek? - címmel

1 Tovább

Magyar vs. Német! Ki, miben jobb? 1.rész

 Milyen különbségeket vesz észre az ember, ha kiköltözik? Milyen különbségek vannak otthon és itt az emberek között?

  Amikor megérkezik valaki Németországba, szerintem valami nyugalom féle veszi körbe. Ez a levegőben van, egyszerűen más. Még ha csak az ablakon kinézünk, akkor is. Lehet csak a távolság.. De a legtöbb embernek a stresszes otthoni környezet után ez egy olyan hely, ahol végre tiszta lappal, előítéletek nélkül indulhat. Ahol nem azon kell gondolkozni, hogy jut-e falat a szánkba a hónap végén, vagy mikor jön egy újabb nyomorúságos sárga csekk. Ez teljesen elmúlik itt és egy kellemes, simán "jó" érzés váltja fel, ami nem fog elszállni, az idő múlásával sem.

  Az ember itt, ha elkezd dolgozni, nincs többé olyan mély gödör, amiből ne tudna kimászni. Ez extra motivációt ad és mivel mindig látod az alagút végén a fényt, nem kevés életerővel vértez fel a hétköznapokban. Megváltozik a mentalitásod, átvált pozitívra, ha pedig amúgy is pozitív voltál, akkor ez a többszöröse lesz. Sokkal könnyebb az akadályokat átugrani, kiegyensúlyozottan tudsz élni, nincs miért félni, itt nem fogy el a munka, a szociális háló igazságos, szóval magában a rendszerben nincs annyi buktató és nem kell annyit kockáztatni sem.

  Otthon nagyon sok embernek nincs idegrendszere már a hétköznapi dolgokat sem nyugalommal elviseni. Pl.: Mindenki idegbeteg bármikor vezetni kell, dudál, üvölt, szidja a másik összes felmenőjét és "boldogan" újságolja a munkahelyére beérve, hogy mennyi idióta van az utakon, minden áldott reggel. Valószínű a másik autóban űlő, akit szidtak ugyanezt teszi, pedig egyiknek sem a másikkal, inkább a saját életével van problémája. Lehet ez oltári általánosítás, de azt gondolom, hogy itt nincs az emberekben általános stressz a megélhetésük miatt és ezáltal az utakon, meg sehol sincs. Nem fogok messzemenő pszichoanalízist prezentálni erről, aki érti, érti.. Aki nem akarja érteni, úgysem fogja. Szóval, kint mindenki betartja a szabályokat, előzékeny, a zöldnél el tud indulni, nem használja feleslegesen a belső sávot stb. (mint ahogy lennie kéne). A szabályosság, mint a 30-as sebesség betartása vagy az hogy itt mindenki beenged egy besorolásra várót pedig általában csak minket idegesít, a mentalitásunkból fakadóan, de ha jobban belegodolunk.. Mennyivel könnyebb így az élet?! Jópár évenek el kell telnie, hogy ehhez alkalmazkodjunk és van amikor ennek ellenére is kiborulunk, de amikor visszamegyünk Magyarországra, egyből észrevesszük a fortyogó negativitást, ami az utakon is hömpölyög.

  Ez csak egyetlen példa volt, de mondhattam volna a bunkó eladóktól kezdve, az általában irigy tekintetű emberekig az utcán bármit. A hab a tortán, hogy senki sem a saját, hanem inkább a másik dolgával foglalkozik és így tovább. De ez nem újdonság szerintem. 

  Ezzel szemben itt, ha valaki "ismeretlenül" betér egy áruházba reggelente, akkor a kisimult árufeltöltők mosolyogva köszönnek ránk, az utcán nem találkozunk méregető szempárokkal, tiszteletet sugároznak az emberek egymás felé, mert itt van valamiféle egység, mindenki, mindenhol ultra segítőkész, kedves.

  Apropó, segítőkész!

  Amikor először költöztem mindenkitől külön itt kint, akkor nem sok holmim volt. Szó szerint csak egy martac, pár dolog a konyhában, egy 1000 éves számítógép és egy mosógép. Miután beköltöztem, a főbérlő mosolyogva csengetett az egyik nap, hogy szívesen megnézné, hogyan rendeztem be a lakást. Feljött.. és ámulva konstatálta, hogy igazából semmim sincs. Kérdezte, hogy hogy lehet ez? Csak annyit mondtam neki, hogy "Minden kezdet nehéz.." erre elviharzott és nem egész egy óra múlva, már jött is, hogy a ismerőseit felhívta és mindegyiknél van valami számomra, csak érte kéne menni. Mondtam, hogy köszönöm, de nincs se autóm, se ismerősöm aki segítene, semmi, erre ő: Akkor holnap jönnek egy utánfutóval és elhozunk mindent, van időm? - Persze. - mondtam, és az ez utáni pár hétben legalább ötször fordultunk, volt hogy 20km-t mentünk csak odafele és teljesen be tudtam rendezni a lakást, még volt olyan hely is, ahol válogatni tudtam a felajánlott dolgokból. És egy centet sem fogadott el tőlem senki..

  Na ezt otthon, ahol egy rothadó, penészes hűtőért is 5000Ft-ot elkérnek, csak azért mert működik, nem nagyon tudom elképzelni!

  Tisztelet a kivételnek!

  Így kezdésnek ennyi, hagyok időt feldolgozni és nemsoká jövök a folytatással!

  Nem szánt szándékkal öntöttem először az otthoniakra a hidegzuhanyt, csak ez jött ki. Aggodalomra semmi ok, a másik oldal is megkapja a magáét! :D

  Bonsens

 

0 Tovább

Mivel számolj, ha már kint élsz?Lakás, rezsi, autó és élelmiszer

  A hivatalokon és papírmunkán is túl vagyunk. Jöhetnek az általános dolgok, amik leginkább foglalkoztatják az embereket!

  Lakás

  Az korábban már beszéltünk róla futólag a kezdeti költségek kapcsán. Viszont ha már megerősödtél annyira, hogy elgondolkozz azon, talán itt az ideje egy jobb lakásnak, vagy utánad jönne mostmár a családod, barátnőd stb., fontos elkezdeni tájékozódni, mert közel sem egyszerű lakást találni. Nem azért mert nincs, inkább az elszállt árak miatt.

  Nagyvárosokban másfélszer annyiba kerül egy ugyanolyan nagyságú lakás, mint "vidéken" és a vidék nem az agglomerációt jelenti, hanem annál jóval messzebbet. Pl. Stuttgartban egy 30-35m²-es lakás 7-800 euró is lehet, 80 km-rel arrébb ez potom 450-550 euró (ha nem vették még ki). Ugyan ez igaz a nagyobbakra, egy 80m²-es két és fél szobás lakás a városközpontban 1100 és 4200 euró között mozog. Vidéken 750-800-tol indul, a határ viszont itt is a csillagos ég.

  Figyelem! Ezekben még nem volt rezsi! És még a kaucióról nem esett szó. A legtöbb helyen 2 ill. 3 hónapot kell fizetni, viszont, ha elég meggyőzőek vagyunk, akkor elengedni nem szokták, de részletfizetésbe bele mennek gond nélkül. Vigyázzunk a közvetítőkkel is, mert "provizió" néven ők is legombolhatnak minket tovabbi 1-2 havidíjjal!

    Rezsi

  Mivel nem tudok mindent leírni egy jó átlagot fogok venni példának, legyen ez egy 72m² lakás két emberrel, és menjünk sorba.

 - ARD/ZDF Radióadó: 18,26 euró/hó/háztartás

 - Szemétdíj: kb 110 euró évente (minél többen laknak egy lakásban annál több és függ a kukánk méretétől és az elszállítás gyakoriságától is)

 - Víz és fűtés: A legtöbb helyen a bérleti díj tartalmazza és csak az éves elszámolás után kell ezt kikorigálni. Havi kb 45 euróra jön ki.

 - Áram: 2500 kW felhasználással kb 50 euró/hó

 - Gáz: 1000 kWh felhasználással kb 40 euró/hó

 - Internet + Telefon + TV: 29-től 88 euróig lehet válogatni

 - Közösköltség: Nagyon változó, van ahol benne van a lakás árában, van ahol 50 euró is lehet

 - Parkoló/Garázs: - Kinti (nem zárt): 20-30 euró

                              - Utcán bérelt hely: ~50 - 120 euró (helytől függően)

                              - Mély/Normál garázs: 80 – 120 euró

  Élelmiszerek

  El kell keserítsek mindenkit, de arányaiban alig-alig drágább az élelmiszer, mint otthon. Sőt ha réfekszünk, hogy melyik boltban mi akciós, akkor simán lehet hajszálnyi is a különbség. Mi általában olyan 110-120 eurót szoktunk hetente költeni (~40.000Ft), úgy hogy nem nézzük, mi mennyibe kerül, nem veszünk semmit, amire nincs szükségünk és mivel extra egészségesen eszünk, ebben nincs semmilyen nasi vagy ahhoz hasonló. Szóval rengeteg hús és zöldség van a kosarunkban, talán több is, mint amit általában az emberek megvesznek, úgyhogy tartom magam ahhoz, hogy heti 40-50 euróból mindenki lazán, "jól él".

 + Éppen ma vettünk csirkemellet 4,95-ért, ami ~1800Ft, találtam is otthon "tanyasi csirkemellet" 1790-ért.. Gondolom nem dobja el mindenki a szatyrát, hogy megvegye ennyiért, de azért elég beszédes, hogy ennyiért hozzá lehet itt jutni.

  Autó és közlekedés

  Egy autó fentartása sokmindentől függ. Hány éves, milyen motor van benne stb. A kötelező egy 15 éves 2.0-es benzines masinának ~130 euró évente. Ha valakit érdekel, hogy mennyibe kerülne a sajátjának a kötelezője az talál az interneten 1000 programot, amivel ki lehet számolni, ebbe most nem mennék bele részletesen. Az autók biztosításának ára a megvásárolt csomagtól függ, az "alap" csomag a fent említett autónál 34 euróra jött ki, a "fél Casco" 54, a teljes Casco pedig 83 euró. Szerintem a fél Casco bőven elég és ár\érték arányban az a legjobb.

  Az üzemanyag elég változó. Jelenleg a benzin 1,46 körül mozog, a dízel 1,30. Akinek nem a munkához kell, szerintem nem életbevágó az üzemanyagár, viszont ha mindenképp ezen akarunk spórolni, akkor vannak szuper App-ek, amikkel megnézhetjük a közelünkben lévő kutak közül, hogy épp hol a legolcsóbb.

  Busz, vonat.. Őszinte leszek. Fogalmam sincs, mert mióta kijöttem összesen háromszor ültem vonaton, buszon pedig egyszer sem. De iskolaidőn kívül szinte nem is látni embereket a buszmegállókban.

  Most mégnéztem egy 60km-es út Stuttgartba 12,80 euró "pucéron" semmi extra, helyjegy és minden nélkül. Ugyan ez az út busszal 15,20, szóval olyan brutális különbség nincs. Bár nagyvárosokon kívül nincs olyan jó infrastruktúra kiépítve, mint otthon, mert mindenkinek van autója. Jogosítvány nélkül nem is ajánlanám, hogy valaki elinduljon, csak ha tudja, hogy helyben tud dolgozni.

  Ha már jogosítvány, akkor annak a németre cserélése emlékeim szerint 60 euróból kijön, hat hónap bejelentett lakcímhasználat után és nagyon megéri, mivel itt igaz, hogy már elörölték az "örök" jogosítványt, de csak 15 évente kell megújítani, ami nem rossz.

Egybe szerettem volna ezt a cikket azzal, hogy miben különböznek az emberek otthon és itt, de azzal már szerintem túl hosszú lenne.. Nem akarok feltartani senkit! :D Ugyhogy nemsoká jövök azzal is!

 Bonsens

 

0 Tovább

milyen papírokat, milyen hivatalokban?

  Már túljutottunk a tervezésen és azon, hogy megéri-e elindulni. Most belekukkantunk abba, hogy lépésről-lépésre miket kell elintézni, hogy végre "csak" dolgozni és élni kelljen! 

  Bejelentkezés a lakcímre

  Kiérkezés után maximum három héten belül jelentkezni kell és ha ezt tényleg ki is várjuk, nem dícsérik meg az embert érte. Szóval igyekezzünk minél hamarabb elmenni a városházára és tessék bejelentkezni. Itt igazából csak pár általános kérdésre kell válaszolni, ha valaki házas, gyereke van (és innen szeretne családi pótlékot) azt is jobb előre jelezni, mint legyinteni, hogy: "Jól van az, majd elintézzük..!". Személyigazolvány, lakcímkártya legyen nálunk, utóbbi azért, hogy ne kelljen 20 percig betűzni Balatonakarattyát, satöbbit..

  Apróbetűsként megemlíteném a vallási adót, ami itt teljesen normális, viszont aki nem szeretné, hogy extra pénzt levonjanak érte, akkor mehet a pipa a "Nem vagyok vallásos" rubrikába. Az apróbetűs apróbetűse pedig az, ha valaki itt akar házasodni templomban, viszont nincs vallásosként regisztrálva, nem házasodhat templomban. Bár ezt ki tudja, akkor amikor kiérkezik?! :)


  Adószám 

  A városházán való bejelentkezéstől számított 3-4 héten belül érkezik postán, már nem kell külön beszerezni. Viszont az a tapasztalat, hogy nem nagyon akar megérkezni és a munkaadó azért szereti tudni, szóval ha nem jönne meg akkor érdemes ismét elfordulni a városházára és megkérdezni. Ezután nem kell általában tovább várni, helyben megkapjuk a kívánt dokumentumot és mehetünk is.

  TB

  Az egészségügyi biztosítást itt mi választhatjuk meg, több variációs lehetőség van. A legtöbben az AOK nevű biztosítónál vannak, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül őket kell választani. Személy szerint nem ismerek senkit, aki máshol lenne és mivel mindenki elégedett velük, ezért nyugodt szívvel tudom ajánlani. 

  Itt is fontos, hogy minden papírunk velünk legyen, amit eddig kaptunk. A regisztráció után kapunk egy levelet és ezzel a levéllel, plusz egy igazolványképpel vissza kell menni és kérvényezni a EÜ-kártyát. Erről azt kell tudni, hogy 3-4 hét mire megjön. Majd jön még egy és még egy.. :D Nem kell megijedni és örüljünk, ha csak egy érkezik. Ha viszont több érkezik, mindenképp tartsuk meg az összeset és ha valami problémánk van vigyük magunkkal azokat. Nyugalom, nem fognak full elmeroggyantnak nézni, teljesen normális, hogy így "túlkapják" és többet küldenek, jobb helyeken ezután a nem aktívakat kettévágják nekünk, ha ezt nem teszik meg , inkább tartsuk őket magunknál. Sosem tudhatjuk, hogy mikor lesz rá szükség. 

  Külön megjegyezném, hogy akinek nem olyan jók a fogai, az azonnal kössön havi 6-8 euróért extra biztosítást a fogára, mert 2 hónap míg "aktiválódik" és így nem kell később horror összegeket a fogorvosnál hagyni, vagy extrán szabit kivenni, hogy otthon meg tudják csinálni. 

 

  Bankkártya

  Választási lehetőségből nincs hiány, ki se tudok emelni senkit a sorból. A legjobb, ha tudjuk, hol bankol a munkaadó és mi is ott bankolunk, ez 1-2 nappal lerövidítheti a fizetés átutalását. De annyira nem fontos szerintem ez sem.

  Vigyázzunk inkább, hogy olyan csomagot válasszunk, ami a mi igényeinket szolgálja. Sokat lehet spórolni azon, ha tudjuk, hogy inkább átutalunk vagy ki szeretjük venni a pénzünket automatából, utalunk-e haza stb. Ez mind-mind lehet plusz 5-10 euró csomagtól függően havonta, ami évi 60-120 euró. Az azért nem mindegy hosszútávon. 

  Ami még említésre méltó, hogy nem minden bank szeret olyanoknak számlát nyitni, akikkel nem tudnak 1/1 kommunikálni. Szóval ha mindenképp tolmácsolásra van szükségünk, akkor készüljünk fel,  nem biztos, hogy csak egy bankba kell bemennünk. Egy biztos középszintű német vagy egy jó angol tudás amúgy elég.

  +1, ARD/ZDF

  Az örök "bérgyilkos", a német rádióadó. Elég hülyén hangzik, de igen, ez a rádió/tv adó. Ők azok, akik miután elintéztünk mindent és hátradőlünk elégedetten, már-már elfelejtjük a sok megpróbáltatást és kínos hallgatásokat a hivatalokban, megérkezik egy ártatlannak tűnő levél formájában az "agyrák" és azt kérik tőlünk, hogy 3 hónapra visszamenőleg a bejelentkezésünk napjától kezdve fizessük ki az elmaradt havi 18,26 eurót plusz a késedelmi díjjat, és szíveskedjünk kitölteni egy szép papírkát az adatainkkal és a banki átutaláshoz szükséges adatokat is.  Kedves nem?!  

  Általában azt váltja ki az emberekből, hogy: Az édes... .. *?!ß$ˇ^~!! :D Majd többen beleesnek abba a hibába, hogy nem fizetik ki, vagy úgy vannak vele, mehet a "nem érdekel" fiókba. Ősi hiba. Ezek nem viccelnek, levadásznak, bárhol, bármikor megtalálnak és olyan késedelmi díjjat szabnak ki, hogy az agyad eldobod. Szóval ha van mód és lehetőség a holnapjukon levő adatlapot tessék kitölteni és átutalással minden hónap első napján kifizetni. Vicc nélkül.

 Extra apróbetűsként hozzáteszem, hogy háztartásonként EGY embernek kell fizetni. Nyugodtan utána lehet nézni azoknak, akik ész nélkül fizetik. VISZONT ez nem jogosít fel arra, hogy nem kell fizetned! Mivel automatikusan bekerülsz a rendszerbe ezért NEKED kell lemondani és szólni, hogy már van, aki fizeti a háztartásodban. Ez ingyen van, de ne képzelje senki, hogy ennek tudatában egyeszerűen nem fizet!!

 Ennyi észosztás elég is szerintem mára.. ;) A következő részben szétnézünk általánosságban mennyibe kerül az élet, és milyen különbségek vannak az emberek között otthon és itt. Maradjatok velem! :) 

   

  

  

  

0 Tovább
«
12

blogavatar

Érezd jól magad. Légy önmagad és csinaláld azt, amit szeretsz csinálni. Én is ezt teszem. Írok, edzek, jókat főzök és megpróbálom mosolyogva venni az akadályokat, amiket az élet elém gördít. Ha egy pozitív, életcentrikus kikapcsolódásra vágysz a hétköznapok szürkeségében, akkor itt a helyed! :)

Utolsó kommentek