Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mindent a zsírokról!

  Az előző két részben a megbeszéltük, hogy milyen fehérjéket és szénhidrátokat illik enni egy jól megtervezett diétában, ma pedig "zsírilag" is ki lesztek okosítva. Elmondok egy adatot, amit sokan még mindig nem tudnak, pedig nagyban befolyásolja az étrendet, lesz jó vs. rossz zsír, és megnézzük azt is, hogy mi van ha leépítjük ezt a nagyon is értékes makronutrienst.

  Csapjunk a lecsóba!

  Tehát van egy olyan dolog, amit sokan figyelmen kívül hagynak, néhányan pedig egyenesen elbagatelizálják, pedig nem kéne.

  Ez az, hogy a zsír 9 kalória!

  Miért olyan érdekes ez?!

  Mert a másik két makró több, mint duplája. Ugye a fehérje és szénhidrát, egyaránt 4-4 kalóriába "kerülnek", a zsírnak ezzel szamben 9 egységet sikerül grammonként elvennie a napi összkalóriánkból. Ezt még megfejelem azzal, hogy kiterjedését megfigyelve, ezt lehet a legjobban benézni, ugyanis a zsír egyáltalán nem néz ki soknak amikor megesszük, nem úgy az úszóguminkba alattomosan beépülve.

  Ennek ellenére a legjobban kézben tartható makronutriens a három közül. A piac igényét maximálisan kielégítve, számtalan zsírcsökkentett árut találni. Szinte nincs is olyan, amiből ne lehetne "light"-ot venni.

  De vigyázzunk, mert nem eszik mindig olyan forrón a kását! A zsírcsökkentett dolgok általában fel vannak tuningolva egy kis szénhidráttal, hogy kompenzálják a zsírok kivonásával egyenes arányosan csökkenő ízélményt. Aki nem hiszi, az hasonlítson össze egy normál és egy light terméket, 99%-ban magasabb lesz a light szénhidráttartalma, de még így is bőséges kalóriamennyiséget tudunk megspórolni ezekkel.

  Ez persze szembe megy minden magyaros ételnek, finomságnak, ami általában maga a zsírosság.

  Kolbász, szalámi, zsíros húsok, mint csülök, tarja stb.. Sütikben is inkább preferáljuk a tejszínes, diós-mákos vonalakat, mint bármi mást. Bár ezt lehet embere válogatja..

  A lényeg, ha valaki számolja a kalóriáit, remélem itt vannak olyanok, akkor az tudja, hogy ha nem figyel, akkor a napi zsírbevitel háromszorosát is lazán be lehet vinni. Amit ha 60g-mal számolunk, szor 3, az 180g. Szorozva ugye KILENC kalóriával per gramm! És tessék: 1620kcal! Ami egy alacsonyabb hölgy akár napi kalóriabevitele is lehet.

  Én például, amikor először számoltam a kalóriáim, akkor már magam szerint egészségesen táplálkoztam és így is 120g!!! zsírt ettem meg. Ami egyértelműen túlzás még az én méreteimhez képest is.. :) Na, de nem mindegy milyen zsírok is ezek.

  Igen-igen, aki azt hitte megúszhatja száraz tananyag nélkül, azok szorítsák össze a fogaikat, mert jön pár meghatározás, hogy tisztába tegyünk a zsírokat.

  Milyen zsírok vannak?

  Kezdjük a rosszakkal, mert tényleg vannak!

  A zsírok legalja, a transz-zsírok

  Ezek vezetnek a legnagyobb mértékben az érrendszeri- és szívproblémákhoz. Ezek megtalálhatók tejtermékekben (nem halálos mennyiségben), hirdogenizált növényi olajokban (na ez az amire nincs senkinek szüksége), napraforgóolaj, margarinokban, tartósított zsírokban, amiknek a folyamatok miatt megváltozott a kémai összetétele. Természetesen a gyorskaják nagy részét sem úszhatjuk meg nélkülük. Lehetőleg ezektől harárolódjunk el, a tejtermékeket kivéve, mert arányaiban annyi jó dolog van bennük, hogy 50 szeresen is jobban járunka fogyasztásukkal, mint amennyi kárt okozhatnak.

  A következő a telített zsírok

  Főleg állati eredetű zsírokban találhatók, mint a sertészsír vagy a vaj. Ezen kívül a kókusz illetve a pálmamagolajban is található. De van belőlük bőven a tejben és tejtermékekben és ha egy jó kolbász, szalámi, vagy egy habos sütemény jut eszünkbe, akkor a telített zsírokról se tessenek megfeledkezni! Fogyasztásuk moderáltan ajánlott, a napi kalóriabevitelünk MAXIMUM 10%-át tehetik ki, ami nem olyan sok, szóval figyelni kell rá.

  Jöjjenek a jók és majdnem jók, a telítetlen zsírok

  Egyből ketté vesszük őket, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. (Nyugalom nem lesz több csoport!)

  Egyszeresen telítetlen (nem esszenciális) zsírok

  Nem esszenciális: A szervezetünk saját magától is képes ilyet csinálni magának. A máj és a vese összeüt egy olivalolajos salit és bumm kész is! :D Viccet félretéve, tényleg elő tudjuk állítani. A folyamatot, nem írom le hogy, mert senkit sem érdekel szerintem. Ilyen zsírokhoz tartozik az Omega 9. Főleg olivaolajban, repce olajban, földimogyoróban, szezámmagban található. Amit itt külön kiemelnék, az az, hogy ha lehet NE használjük sütésre, mert hő hatására megváltozik a kémiai összetételük és akkor adtunk a ... egy pofont. Hideg formájukban használjuk, pl. salátadresszingeknél, vagy ha házi majonézt készítünk.

  Többszörösen telítetlen  (esszenciális) zsírok 

  Tengeri halakban, lazacban, lenolajban, kukoricaolajban, szójaolajban, olajos magvakban találhatunk nagyobb mennyiséget. Két fő részből állnak az Omega 3 és Omega 6 zsírokból, amik esszenciálisak, tehát??? Pontosan! A szervezetünk nem tudja előállítani őket, úgyhogy mindenképpen be kell vinnünk külső forrásokból. Ezek közül próbáljuk az Omega 3-at erőltetni. Ha pedig nehézségünk akad ezeknek a bevitelével, akkor étrendkiegészítő formájában vigyük be.

  Amit még tudni illik és érdemes az az, hogy az "A" és "E" vitaminok zsírban oldódók, így azokat próbáljuk étekzés közben vagy után bevenni.

  Mivan, ha nem eszek zsírt, vagy nagyon kevés zsírt eszek?

  Komoly probléma!

  A megfelelő hormonháztartás fenntartásához elengedhetetlenek a zsírok. Az összkalóriánk 15%-a alá semmilyen esetben sem mehetünk, mert az már negatívan hathat ki ránk. Férfiaknál potenciazavart és a libidó jelentős csökkenését, a hölgyeknél pedig kimaradó menstruációt is eredményezhet!

  Ugyanezen okok miatt NEM egészséges hosszútávon 10%-os testzsír alatt lenni. Tudom, hogy ez a legtöbb embert nem érinti, de azért nem árt tudni!

 

  Ezzel a mini sorozatunk végére értünk. Mostmár mindenki 100%-ig biztos lehet benne, hogy a megfelelő fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat építi bele az étrendjébe.

  Aki viszont nem mer egyedül ebbe belevágni és szüksége lenne segítségre az étrendösszeállításban és kalóriaigényének kiszámításában, az írjon rám a bonsensofficial@gmail.com-on!

  A Facebook csoport is nyitva áll az életmódváltók előtt: Bonsens's Official

  A következő témakört még nem választottam ki, erről valőszínű csinálok egy szavazást a csoportban. De megígértem, hogy nem fog sokáig tartani és tovább hasznos infókkal foglak titeket bombázni, hogy a lehető leghamarabb és legélhetőbben eredményeket tudjatok felmutatni!

  Bonsens

 

0 Tovább

Szuperfinom répatorta

Sziasztok! 
 

Az előző videó sikerére való tekintettel, itt is vagyunk a következővel! A sütink eszméletlen lágy és finom lett, akinek módja és lehetősége van próbálja ki! ;)

0 Tovább

Van jó vagy rossz szénhidrát? 

"Máris" folytatjuk a fehérjés posztot, a mindenki által legfélelmetesebbnek tartott makronutrienssel, a hírhedt, embereket ketogén diétába taszító bűnforrásról, a szénhidrátról!

  Hiába a sok rinyálás, az évek óta tartó herce-hurca a szénhidrátokkal kapcsolatban, ez a nem szívesen látott "barát" elég fontos szerepet játszik az étrendünkben és az életünkben egyaránt.

  Ő az energiánk fő forrása, az izomzatunk kenőanyaga, az étrendünk teljességét adó része, és ami nagyon fontos, néha az endorfinért könyörgő testünk egyetlen mentsvára.

  Igen! Ez, a szénhidrát.

szénhidrát diéta egészség

  A költői kiruccanástól ellépve ismét belépünk a tények birodalmába és megnézzünk melyek a testünknek mindig kívánatos és nem mindig kívánatos szénhidrátforrásai, majd hogy milyen mennyiségben és mikor érdemes őket fogyasztani.

  Miért írtam ezt, hogy mindig és nem mindig kívánatos?

  Mert nincs "jó" és "rossz" szénhidrát, olyan időpontok vannak, amikor egyiket vagy másikat érdemesebb (direkt nem írtam, hogy muszáj) bizonyos napszakhoz illetve aktivitáshoz illeszteni.

  Kezdjük azokkal a szénhidrátokkal, amikkel jobb vigyázni!

  Ők az egyszerű, gyors felszívódású cukrok és finomított szénhidrátok. A halálosnak hitt inzulinkiválasztásért felelnek, ami azt jelenti, hogy ha ilyeneket fogyasztunk, akkor felszökik az inzulniszintünk, ami nem mindig optimális. Miért is? Mert rossz, ha egy kiegyensúlyozott diétát követünk és össze-vissza ugrál az inzulinszintünk, akkor folyton éhesnek érezzük magunkat. Viszont ha edzünk, akkor edzés előtt egy órával, vagy edzés után közvetlenül segíthetnek abban, hogy fel- és visszatöltsék a glikogén raktárainkat az izomzatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy együnk meg 15 evőkanál krisztálycukrot edzés előtt és után..

szénhidrát diéta egészség

  Mi az ami belefér?

  Igazából nincs olyan, ami nem fér bele. Ha valakinek van kedve egy fagyit, csokit vagy ilyesmit enni, akkor ne sanyargassa magát, egye meg. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben van helye a finomságoknak, csak SZÁMOLJUK a kalóriát és NE LÉPJÜK TÚL, a célunknak megfelelő kalóriamennyiséget. És ha van rá mód/lehetőség ezeket a legaktívabb időszakunk körül együk meg.

  Egyszerű, gyors felszívódású széhidrátok:

 - Cukros üdítők (kóla, dobozos gyümölcslevek, tea vagy kávé cukorral)

 - Péksütemények (fehérkenyér, croissant, sütik, bármi amiben finom liszt van)

 - Édességek (cukrok, nyalókák, a legtöbb csoki)

 - És még brutál sok dolog..

  Ezekkel nagyon vigyázzunk! Nem tiltólistás egyik sem, de ha megiszunk egy liter kólát, akkor kb. 400 kcal. És akinek 1800 kalóriája van egy napra, abból 400at beáldozni kólára.. Na, de mindenki maga dönti el! ;)

  Ami jó hír, hogy mindegyiknek van egy jobb alternatívája, ami összetett vagy lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz vagy egyszerűen cukormentes (lásd üdítők, viszont az senkit ne zavarjon meg, ha egy gyümölcslé nem tartalmaz hozzáadott cukrot, attól még sok kalória).

szénhidrát diéta egészség

  De mitől lesz valami lassú felszívódású?

  A rosttól. Ez a lelke a szénhidrát tartalmú élelmiszereknek. Minél több a rost, annál jobban lassul az egyszerű szénhidrátok felszívódása. Tehát a finomított dolgok, azért "finomítottak" mert kiszedik belőle a rostot. Ilyen egyszerű.

  És most azért kell ilyen dolgokat enni, mert van benne rost?! Miéért??

  A lényeg, hogy a rostot nehéz megemészteni. Ez most lehet nem mond semmit, de itt egy példa, hogy mindenki megértse:

  100g búzafinomliszt : 374kcal (3,2g rost, de lisztenként változó)

  100g teljes kiőlésű liszt: 380kcal (12,4g rost, de liszenként váltózó)

  A finomlisztes verzió bekerül a gyomrunkba és mindenféle ellenállás nélkül "kiontja" magából az energiát és elönti a testünket az inzulin. Viszont ha nem végzünk aktív munkát, akkor ennek a nagy része eltárolódik, mert a testünk nem tud mit kezdeni ennyi energiával egszerre.

  Ezzel szemben a teljes kiőrlésű lisztet úgy képzeljük el, mintha a finomliszten (ami az benne van a teljes kiőrlésűben is) a rost, a póráz lenne. És hiába ugat a finomliszt és próbálja magát kiszabadítani, a rost nem hagyja, így kénytelen lesz lassabban felszívódni. Ezzel értékes időt nyerve nekünk.

szénhidrát diéta egészség

  Ezen kívül a rost iszonyat mennyiségű vizet szív magába, ami a telítettségérzetünket jelentősen növeli, ezért az éhségérzetet csökkenti. Ugye, nem is volt nehéz megérteni..?!

  Majdnem elfelejtettem, hogy mikor lehet ilyen típusú szénhidrátot fogyasztani. Mindig ilyet együnk, bármikor amikor akarunk, csak NE LÉPJÜK TÚL a napi kalóriabevitelünkben a szénhidrát mennyiségét.

  Mi az ami a rostokon kívül még fontos lehet?

  A glikémiás index (GI). Tudom.. Megígértem, hogy nem lesz sok idegen szó, de néha muszáj valami újat tanulnotok.

  A glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidrátukkal megegyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest (százalékban mérve). Ne égjetek ki..!! :D

  Ez annyit tesz, hogy a a szőlőcukor vércukrokemelő képessége 100% és ehhez képest kap minden más élelmiszer egy adott %-ot. (Amugy a %-ot nem szokták mögé írni, így én sem fogom a továbbiakban!)

  Szóval:

A szőlőcukor értéke: 100 (%)

Fehér rizs: 87

Sült krumpli: 85

Fehér kenyér: 70

Édesburgonya: 61

Zabpehely: 55

Teljes kiőrlésű tészta: 39

Árpa: 25

Káposzta: 15

Az esély, hogy többet kiírjak: 0!  :)

 Ilyen listákból Dunát lehet rekeszteni, ezt csak bemutató jelleggel írtam. De elég beszédes, szerintem.

  A lényeg, ha rákeresünk ezekre, akkor még jobban be tudjuk lőni az étrendünkben a szénhidrátokat. Személy szerint nálam a legnépszerűbbek:

 - Burgonya (sütőben sütve + olajspray, így neki lesz a LEGKISEBB az GI-e)

 - Édesburgonya

 - Basmati rizs (az egyetlen rizs, aminek más a kémiai összetétele és lassú felszívődásúnak számít)

 - Bogyós gyümölcsök

 - Pattogatott kukorica (ez azért jó, mert ... inkább csinálok egy képet!)

szénhidrát diéta egészség

          Mindkét képen 100 kalóriának megfelelő adagot láthatunk

  Szóval, ha okosan csináljuk, nem csak egészséges, de élvezetes is lesz a diétánk!

  Megpróbálok valamikor időt nyerni magamnak és csinálni egy videót, amiben a legjobb "helyettesítő" kaják lesznek, mint ez a pattogatott kukoricás! Érdemes lesz résen lenni, hogy mindenképp megnézhessétek!

  Aki viszont biztosra akar menni, hogy lássa annak ajánlanám a Facebook csoportunkat: Bonsens's Official

  A következő részben lecsöpögtetjük az infókat a zsírról! 

  Maradjatok velem!

  Addig is kitartás! ;)

  Bonsens

1 Tovább

Zabpelyhes zsemle a pörgős napokra!

Ha elaludtál reggel, vagy csak lusta vagy elmenni a boltba zsemléért, ráadásul valami egészségesre vágysz, itt egy variációs lehetőség! Mindössze pár hozzávaló és kész is a fincsi zsemlénk! :)  

0 Tovább

A tökéletes étrend - Jó és rossz fehérjék

Ahogyan ígértem, megpróbálunk végigmenni a fogyásunkhoz közvetlenül hozzájáruló makrók tulajdonságain és azok minőségbeli különbségein. Ez undorítóan "száraznak" hangzik, DE nem lesz az! Rengeteg fontos és hasznos információval jöttem, ami megkönnyíti a közel tökéletes étrend kialakítását! Szóval tessék elolvasni! :D

  Mielőtt elkezdjük...

  Aki komolyan gondolja és részről részre halad velünk, annak ezek az infók létfontosságak lehetnek, szóval vagy mentsétek le a cikket, vagy jegyzeteljetek, hogy ne kelljen folyton visszakeresgetni.. Vágjunk is bele!

  A fehérje

  Azt gondolná az ember, hogy a fehérje az fehérje... De óriási különbségek vannak közöttük. Vegyük élből a két legnagyobb csoportot: Növényi és Állati fehérjéket. A kettő között a legnagyobb különbség, hogy a növényi fehérje aminósavbázisa nem teljes, ami azért fontos mert csak teljes aminósavbázissal tudunk izmot építeni.

  Hogyan képzeljük ezt el?

  Vegyük az egyik legjobb növényi fehérjeforrást a borsót. Tegyük fel vega vagy, vagy vegán és nem eszel húst, vagy csak simán felakarod "turbózni" a diétádat és irdatlan mennyiségű borsót teszel bele. Ettől így konkrétan nem leszel izmos, hiába nyomod a borsót borsóval, mert hiányzik belőle pár aminósav, amik legfontosságúak.

  Ha még mindig nem érthető itt egy másik példa, hogy 100%-ig mindenki értse:

  Feltételezzük hogy csak Hawaii pizzával lehet izmot építeni. De, ahhoz hogy ez teljesüljön, MINDENNEK rajta kell lenni, ami normális esetben rajta szokott. Viszont ha mondjuk hiányzik az ananász és csak egy sima sonkás pizzát eszünk, nem fog történni semmi, max jóllakunk. Értitek?

  Tehát a borsó önmagában nem elég. A különböző zöldségek kombinációja fogja kiadni a megefelő aminősavbázist, az izomépítéshez. Abba most nem mennék bele, hogy milyen kombinációk ezek, meg jövőhét végéig olvansátok és még sehol sem járunk.. Akit ez érint, az nyugodtan olvasson utána, egy csomó jó infó van fent a neten ezzel kapcsolatban.

  Miélőtt rátérnénk az állati fehérjékre meg kell említenem a szójafehérjét, ami óriási vita tárgya a férfiak körében, mivel több kutatás kimutatta, hogy a szójafehérje megdobja az ösztrogén termélést (női nemi hormon), ami alapjaiban gátolja a tesztoszteron termelődését (férfi nemi hormon) és ezzel az izomépítés mérlegét a kuka felé irányítja. Ez lehet szója elleni propaganda, vagy lehet igaz. Mindenesetre nem árt róla tudni és tovább informálódni, ha valaki mindenképp szójával vagy szójafehérjével akarja az étrendjét kiegészíteni.

  Az állati fehérje

  Mielőtt mindenki hátradőlve várná, hogy milyen űberszuper az összes állati fehérje... Hát nem az! Ma már semmi sem az, aminek látszik és erre figyelni kell, ha valaki egészségesen akar táplálkozni.

  Mi lehet a baj vele?

  A minősége. Húskonzervek, felvágottak, előre panírozott húsok, mint a legtöbb "csirkemell" nuggets, olcsó kolbászok, virslik stb. Kuka. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb húsmócsingból gyúrt termékben található fehérje hulladék minőségű, hiába van ráírva, hogy 100g-ban 19g fehérje van. Messziről kerüljük a feldolgozott élelmiszerek ezen csoportját, mert erre mindent lehet, csak alapozni nem. Márpedig a fehérje az, amire alapozni tudjuk a diétánkat.

  Kivételek: Magas hústartalmú termékek, házi húskészítmények (ahol tudjuk, Pista bácsi mit rakott bele). Összességében ne várjuk egy 500Ft/kg-os párizsitól azt, amit egy 85% húsból készült házi mangalica kolbász tud... Remélem ezt nem kell magyarázni. :)

  Nézzük a húsokat..

  Ezek közül egyből ki is emelnék egyet, ami nem hús, hanem annál jobb. A tojás. Igen, a tojás jobb a húsnál, mivel kb. 90%-ban tudjuk hasznosítani a benne lévő fehérjét, a "normális" húsok 40-50%-hoz képest. Emellett jó koleszterinek vannak benne, amik erősítik az érrendszert és a szívet is. Szóval a tojás jó.

  A normálisak közül kiemelném a halakat, szuper fehérjeforrások, jó zsírokkal teli, könnyen emészthetőek, így vacsorára külön ajánlani tudom. A lazacot és a tonhalat kiemelném, amik hihetetlen jó hatással vannak a szervezetre és a diétánkra is. Hátránya, hogy nem pont az olcsóságok közé tartoznak, de ha valaki hetente egy-két alkalommal becsempészi az étrendjébe, annak a teste meg fogja ezt hálálni.

  Ki sem maradhat a sorból a csirke. Minden edzőtermi szökevény étrendjének szent összetevője. Viszonylag olcsó és megszámlálhatatlan féle képpen el lehet készíteni. Általában a mellet ajánlják, de nálam a felsőcomb (bőr nélkül) a nyerő. Százszor szaftosabb, mint a mell és nem sokban térnek el kalóriában,  és abszolut megéri a teljesebb ízhatásért. Ha lehet válasszátok a csontos verziót és otthon filézzétek ki, a csontból pedig nagyon király húslevest vagy hús alaplevet lehet csinálni.

  A marhahúst rengetegen támadták az elmúlt időben, mióta "divat" lett vegetáriánusnak ill. vegánnak lenni, pedig az egyik legkoplettebb fehérjeforrás. Aki már próbálta a heti húsbevitélét szinte csak marhából fedezni, az tudja milyen tisztán érezhető energiát lehet nyerni belőle. Tényleg hihetetlen. Viszont nem mindenkinek bírja az emésztése a marhát, erre tessék odafigyelni, nem észnélkül bevásárolni belőle, bár természetesen ugyanaz a baja, mint a halnak, hogy relatív drága..

  A sertés maradt a végére, nem azért mert rosszabb lenne, mint a többi, de a diéták többségében nem sok szerephez jut. Egyszerűen szerintem azért, mert aki sertést akar enni, annak nem a sertésszűz, hanem az oldalas, tarja és a csülök jut eszébe, de ez így is van rendjén. Nem kell félni ezektől sem, viszont a brutális zsírtartalmuk miatt kiemelt figyelemmel építsük be az étrendünkbe, ha nem bírjuk nélküle! Az oldalasnak kb. 277kcal 100g-ja, a sertésszűznek pedig 120kcal.. Csak óvatosan!

  Tejtermékek:

  A tej majd évszázados hatalmát szintén megtörte az idő és a tudósok is. Ma már nem "menő" a tejfogyasztás, az egyre elterjedtebb laktóz intolerancia és az olyan kísérletek miatt sem, ahol bizonyították, hogy a tej egy bevonatot képez a gyomorban, ami lassítja a felszívódást ezáltal egy "rothasztóládát" hozva a gyomrunkból létre.. Vannak, akik e mellett és, akik ellene beszélnek, szerintem mindenki döntse el magának, hogy fogyasztja vagy sem. Egy pohártól valószínű nem halunk meg.

  Ami viszont vitathatatlan, hogy a tejtermékek hasznos részét képezik a diétának. Kiemelném egyből a túrót, cottage cheese-t és a natúr joghurtot, amiket szerintem mindenki nyugodtan beépíthet az étrendjébe, amennyiben nincs laktóz problémája. Estére tökéletes választás mind, mert a bennük található kazein lassan bomlik le, és egész éjszaka ellát minket értékes fehérjékkel. A sajtok már egy kicsit neccesebbek, a sok fehérje mellett általában 40-50% zsírt is tartalmaznak, ezzel is vigyázzunk. Tejföl és kefír opcionálisan beépíthető, de csak ha nem tudjuk "elviselni" a töltött káposztát natúr joghurttal.. Én sem tudom és főzni is jobban szeretek tejföllel, mint joghurttal.. A zsírtartalommal játszatunk itt is, ha többet akarunk enni belőle, akkor érdemes a csökkentet zsírtartalmú termékek felé kacsintani.

  És zárásképpen..

  A fehérjeporok. Direkt hagytam a végére, mert ez csak értendkiegészítő és kérek mindenkit, hogy annak is használja. Nem megoldás minden étkezés helyett inni egy fehérjeshake-et, hiába szívódik fel jobban, mint a hús és hiába van benne tízszer több tápanyag, a húst magát soha nem fogja helyettesíteni. Akkor ajánlanám, amikor nem sikerült bevinni a napi fehérjénket, esetleg edzés után fogyasztva lehetnek jótékony hatásai, de ennyi. Nem arra lettünk kitalálva, hogy finomított, emésztést segítő összetevőkkel vegyített fehérjével töltsük fel magunkat. Ezt mindenképp tartsuk észben.

  A szénhdrátok..

  Csak viccelek! Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden eszmbe jut a fehérjékről, úgyhogy itt a vége, fuss el véle. Legközelebb tehát a szénhidrátokkal folytatjuk.

  Addig is várunk mindenkit szeretettel a növekvő Facebook csoportunkban és az Instagramon is!

  Bonsens

 

0 Tovább

blogavatar

Érezd jól magad. Légy önmagad és csinaláld azt, amit szeretsz csinálni. Én is ezt teszem. Írok, edzek, jókat főzök és megpróbálom mosolyogva venni az akadályokat, amiket az élet elém gördít. Ha egy pozitív, életcentrikus kikapcsolódásra vágysz a hétköznapok szürkeségében, akkor itt a helyed! :)

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek